Demokratske snage u Skupštini da riješe agoniju

"Neodrživa je situacija da Vlada totalno vlada i upravlja društvom i državom, a da ne vlada sobom i svim svojim segmentima, niti uspijeva upravljati odnosom između sebe i Skupštine“, kazao je Koprivica
100 pregleda 49 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 17.08.2015. 11:09h

Pravi je trenutak da se prepoznaju demokratske snage u Skupštini i preuzmu ulogu vodećeg organa ustavnog života, rješavajući dramatičnu društvenu agoniju, ocijenjeno je iz Demokratske Crne Gore.

Potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica kazao je da inicijativa da se u Skupštini izglasa nepovjerenje Vladi ima pravno, političko, ekonomsko i moralno opravdanje.

„Sa političkog aspekta, Vlada ne može biti opozicija zakonima i odlukama koje usvaja Skupština. Neodrživa je situacija da Vlada totalno vlada i upravlja društvom i državom, a da ne vlada sobom i svim svojim segmentima, niti uspijeva upravljati odnosom između sebe i Skupštine“, kazao je Koprivica.

Pravno posmatrano, kaže on, Skupština je izvor Vlade, Vlada proističe iz Skupštine, a ne obrnuto. „Sprovođenje zakona je obavezna, a ne fakultativna djelatnost Vlade“.

„Normativna ovlašćenja Vlade su dopuna, a ne zamjena za zakonodavstvo. Crna Gora mora biti država u kojoj Vlada ima obavezu da sprovodi zakone, a ne i pravo da podvlasti zakonodavca“, saopštio je Koprivica.

Prema njegovim riječima, s obzirom da Vlada Mila Đukanovića ima pogubne aspiracije u pogledu javnih resursa, antikorupcijske aktivnosti i osnovnih prava građana, ne može se očekivati da ona preuzme odgovornost za sprovođenje zakona, niti da će svojim aktima realizovati odluke Skupštine.

„Bez realizacije predloga koji je uputio predsjednik Demokrata (Aleksa Bečić), ostaće nerealizovani zakoni i blokirana zakonodavna funkcija državne vlasti“, ocijenio je Koprivica.

On smatra da je sa ekonomskog aspekta korisno da demokratska promjena vlasti postane poznata kategorija, jer se na taj način eliminišu regulatorni i sistematski rizici u privredi i na tržištu.

„Do tada, javni sektor neće biti usmjeren na efikasno pružanje javnih dobara, već na preraspodjelu resursa radi održanja DPS-a na vlasti, a privatni sektor neće ulagati dovoljno, niti će ulagati u dugoročne projekte zbog straha šta od jedne zemlje može učiniti neodgovorna vlast braneći privilegije“, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, iz etičke perspektive, dok inicijativa Demokrata ne dobije podršku u Skupštini, Vlada ostaje moralni hazarder.

„Ako Vlada definiše granice svog djelovanja, onda ona nije ničim ograničena. Ako ne iskoristimo ustavno sredstvo uticaja zakonodavne na izvršnu vlast Vlada neće mariti za posledice svog djelovanja i ojačaće njen motiv da uvede zemlju u rizične i štetne operacije“, rekao je Koprivica.

On smatra da bi ishod inicijative Demokrata o glasanju o nepovjerenju Vladi bio izlazak demokratskih snaga na ustavnu raskrsnicu, a ne ulazak u slijepu neustavnu ulicu.

„U slijepoj ulici DPS lako vrši represiju nad građanima, a opozicioni lideri moraju biti na visini istorijskog izazova. Demokrate ne predlažu formiranje zajedničkog pogleda na svijet, već cjelishodan obrazac zajedničkog djelovanja kako bi se riješili problemi koji se prelivaju iz političke u druge društvene sfere“, poručio je Koprivica.

Bonus video: