Nećemo pokloniti ni pedalj Kosova, niti oduzeti išta Crnoj Gori

"Hašim Tači će biti predsjednik Kosova, onako kako smo se dogovorili," kazao je Mustafa, dodavši da neće biti prijevremenih izbora
50 komentar(a)
Isa Mustafa, Foto: Betaphoto
Isa Mustafa, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 16.08.2015. 17:04h

Kosovski premijer Kosova Isa Mustafa odbacio je danas mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora na jesen i naglasio da će biti ispoštovan dogovor da lider Demokratske partije Kosova (DPK) Hašim Tači bude izabran za predsjednika Kosova na predsjedničkim izborima naredne godine.

"Ja vidim samo jedno rješenje. Vlada će nastaviti da odlučno ostvaruje svoj, izuzetno dobar program. Niko nikoga neće ometati da vrši probe i uvježbava opšte izbore, koji će se održati 2018. godine", napisao je Mustafa na profilu na Fejsbuku odgovarajući na zahtjeve Alijanse za budućnost Kosova (AZBK) za održavanje vanrednih izbora na jesen ove godine.

"Hašim Tači će biti predsjednik Kosova, onako kako smo se dogovorili. Niko neće pokloniti ni jedan pedalj zemlje Kosova niti će uzeti bilo šta od zemlje neke druge zemlje i neće se nikome dozvoliti da dovede u opasnost državne institucije i privatnu svojinu", istakao je Mustafa.

On je to kazao odgovarajući na najave Demokrtskog saveza Kosova (DSK) da neće podržati izbor Tačija za predsjednika Kosova i najave lidera AZBK Ramuša Haradinaja da institucije Kosova treba da obustave proces obilježavanja granične linije sa Crnom Gorom, pošto se njom od Kosova oduzima 16.000 hektara zemljišta.

Mustafa je reagovao i na kritike da se kasni s formiranjem Oružanih snaga Kosova, ocjenjujući da "Kosovo ima svoju vojsku, kakao god se ona zvala".

"Tako da onima koji žele da ometaju i onima koji žele da joj promijene ime kako smo predložili, treba da im je jasno da Kosovo ima svoje snage. Zato treba da mirno radimo, spavamo i odmaramo, jer odgovonost za ovu državu nismo prihvatili šale radi", napisao je Mustafa.

Bonus video: