Cerić: Bošnjaci u CG nisu slobodni dok se Gorski vijenac uči u školama

"Đukanović je svima sve obećao samo da ga niko i nikad ne pita za Miloševića, da ga niko i nikad ne podsjeća ko je bio i šta je radio kad je Milošević palio i žario po Balkanu, posebno u Bosni. Nemoj da Đukanoviću iko spominje učešće Crne Gore u agresiji na BiH, hapšenje i deportaciju bošnjačkih prognanika...” naveo je Cerić
86 pregleda 440 komentar(a)
Mustafa Cerić (Novina)
Mustafa Cerić (Novina)
Ažurirano: 15.08.2015. 19:19h

Bivši reis Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić rekao je da Bošnjaci u Crnoj Gori govore ono što se od njih očekuje da kažu kako bi ostali živi i optužio funkcionera Socijaldemokratske partije (SDP) Rifata Rastodera i političkog direktora Bošnjačke stranke Sulja Mustafića da su podanici crnogorske nacije.

Rastoder i Mustafić su ranije za Slobodnu Evropu komentarisali Cerićeve pozive Bošnjacima u Crnoj Gori na ujedinjenje i stvaranje panbošnjačkog pokreta koji je naveo da Crnogorci preko leđa Bošnjaka rješavaju svoje nacionalno i nacionalističko pitanje, govoreći pri tom o klanjima, silovanjima, hapšenjima Bošnjaka.

Rastoder je rekao da ne razumije jezik iz uskonacionalnih tabora i da Cerić takvim izjavama ne pomaže Bošnjacima u Crnoj Gori. “I sam se bavim pisanjem i istraživanjem i afirmacijom zapravo istine o onim nedjelima koji su činjeni u ime i Crnogoraca i Bošnjaka itd. To je nešto drugo. To nema naciju, nema vjeru. Povezivati sve sa time događajima je neprilično i neprimjereno bilo kome”, rekao je Rastoder za RSE.

Mustafić je rekao da su Cerićeva razmišljanja bila drugačija kada je pred referendum dolazio u Crnu Goru, i dodao da Crna Gora ima takvu istoriju u kojoj je bilo “i ovakvih i onakvih trenutaka i momenata u istoriji, dobrih i loših” po Bošnjake.

Cerić u autorskom tekstu, objavljenom na sajtu bosnjaci.net, navodi da Bošnjaci u Crnoj Gori nisu slobodni i da Crna Gora nema korektan odnos prema njima i BiH. “Odnos crnogorske politike prema Bošnjacima nije korektan zato što Crna Gora nema poštovanja za doprinos Bošnjaka u osamostaljivanju države Crne Gore, kao što Crna Gora nema ni poštovanje prema teritorijalnom integritetu bosanske države u slučaju Sutorina”, naveo je Cerić.

Cerić u tekstu navodi i da se Crna Gora nije odrekla svog “velikog brata”, Srbije, te da su to dva oka u glavi.

“Nije valjda da se mali brat odriče Velikog Brata? Ne, ne to je mala varka. A može biti i da je velika zamka za Bošnjaka ne u samo u Crnoj Gori. Zar treba da kažem da Bošnjak od sad pa nadalje ne smije da dozvoli da ga dva puta iz jedne rupe zmija ujede. Nikad! Dok god se Gorski vijenac od Njegoša čita i pjeva u školama, crkvama i na guslama. Nikad Bošnjak ne smije da spava a da nije budan”, naveo je Cerić.

On je poručio Bošnjacima u Crnoj Gori da im od njega ne prijeti opasnost i da treba da traže da su konstitutivni narod u Crnoj Gori a ne manjina.

“Nisam ti ja opasnost. Ja te sigurno neću oteti iz voza, hapsiti, deportovati, proganjati, istrebljivati... Neću ti ništa obećati pa slagati, kao što ti je obećao Milo Đukanović pa slagao. Sa njim a ne sa mnom ti otvori javnu debatu o Bošnjacima. Traži da su Bošnjaci konstitutivni narod u Ustavu Crne Gore”, zaključio je Cerić.

Đukanoviću ne pominjite Miloševića

Cerić u tekstu navodi da nekorektan odnos Crne Gore prema Bošnjacima i Bosni automatski podsjeća na Đukanovića i Slobodana Miloševića, koji su, kako je naveo, zajedno smišljali agresiju na BiH i genocid nad Bošnjacima.

"Đukanović je svima sve obećao samo da ga niko i nikad ne pita za Miloševića, da ga niko i nikad ne podsjeća ko je bio i šta je radio kad je Milošević palio i žario po Balkanu, posebno u Bosni. Nemoj da Đukanoviću iko spominje učešće Crne Gore u agresiji na BiH, hapšenje i deportaciju bošnjačkih prognanika...” naveo je.

Bonus video: