Bez podrške DF-a nema smjene Vlade u parlamentu

Demokratska Crna Gora je ovakvu inicijativu i podnijela kako bi podstakla SDP da iskoristiti šansu i predje sa riječi, odnosno teških optužbi prema dugogodišnjem koalicionom partneru, na djela“, navodi se u saopštenju
90 pregleda 52 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.08.2015. 16:33h

Bez podrške Demokratskog fronta (DF) nema smjene Vlade 3. septembra u Skupštini, poručili su iz Demokratske Crne Gore.

Iz te partije su saopštili da su, umjesto da za kristalno čistu i očekivanu inicijativu za izglasanje nepovjerenja Vladi dobiju bezrezervnu podršku svih opozicionih poslanika, ovih dana stavljeni pred izazov koji je, kako su kazali, sam po sebi paradoksalan.

„Da objašnjavamo zašto je neophodno da se ne propusti i ova makar prilika da se Vlada, ista ona koja se želi smijeniti protestima, bar mjesec dana ranije smijeni u Skupštini“, kaže se u saopštenju Demokrata.

Oni tvrde da nije tačan navod iz saopštenja DF-a kako su predstavnici Demokrata saopštili da ne očekuju podršku Socijaldemokratske partije (SDP).

„Naprotiv. Demokratska Crna Gora je ovakvu inicijativu i podnijela kako bi podstakla SDP da iskoristiti šansu i predje sa riječi, odnosno teških optužbi prema dugogodišnjem koalicionom partneru, na djela“, navodi se u saopštenju.

Demokrate smatraju da „mudri političari ne bi sebi smjeli dozvoliti takav luksuz da pred građane još jednom podastru moralno neodrživ izgovor za ostanak u vlasti – pristupanje jednom vojnom savezu, imajući u vidu da su saopštili da će Demokratska partija socijalista (DPS) koristiti evroatlanske integracije kako bi krčmio narodnu imovinu“.

„Pokuša li još jednom prodati maglu građanima, ostajući zbog nekakvih ’viših ciljeva’ u zagrljaju onih sa kojima se ovih dana ’čerupaju’ preko novina, birači će to znati da cijene“, kaže se saopštenju Demokrata.

Prema njihovim riječima, što se tiče drugih opozicionih poslanika u čiju podršku sumnja DF, ovakva inicijativa upravo je plodotvorna u smislu što otvara prostor da se, konačno, onaj ko pruži ruku za spas DPS-a ogoli „do koske“, i uskrati mu se ničim zaslužena prilika da uopšte nosi legitimaciju opozicione partije i protivnika režima.

Demokrate negiraju i da su predstavnicima DF-a saopštili da su predlog inicijative podržali samo poslanici Neven Gošović i Velizar Kaluđerović.

„Već su bezuslovnu spremnost iskazali i poslanici Demosa, URA-e, kao i ostali poslanici u Klubu samostalnih poslanika, a postoje najave podrške našoj inicijativi i od Socijalističke narodne partije“, kaže se u saopštenju te stranke.

Njima je, kako su kazali, neshvatljivo i logiciranje DF-a kako, tobože, inicijativa Demokrata pomaže Vladu Mila Đukanovića, kojoj se njome i želi izglasati nepovjerenje.

Iz Demokratske Crne Gore su kazali da ih, imajući i vidu da je krajnji cilj protesta podnošenje Predloga da se glasa o nepovjerenju Vladi Crne Gore, živo interesuje kako će tri mjeseca unaprijed najavljeni protesti da „privole“ SDP da obori Vladu DPS-a, ako smatraju da to neće učiniti mjesec ranije u Parlamentu.

„I da zaključimo, bez podrške DF-a, nema smjene Vlade Mila Đukanovića 3. septembra u Skupštini Crne Gore“, dodaje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: