Bojović: Inicijativa Demokrata test za opoziciju

Bojović je agenciji Mina rekao da će, ukoliko inicijativa Demokratske Crne Gore ne dobije podršku opozicionih poslanika, biti jasno o kakvoj se opoziciji radi
89 pregleda 14 komentar(a)
Građanski pokret, URA, Rade Bojović, Foto: Savo Prelević
Građanski pokret, URA, Rade Bojović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.08.2015. 11:56h

Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi, koja je višestruko opravdana, ukoliko ne dobije podršku opozicionih poslanika razobličiće o kakvoj se opoziciji radi, smatra potpredsjednik Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA), Rade Bojović.

„Znajući staklenu opozicionu politiku ali i tzv. unutarrežimske kritičare vlasti nemam pretjerana očekivanja. Ipak, inicijativa je višestruko opravdana, kako zbog načelnih demokratskih razloga tako i zbog predizbornog političkog razobličavanja”, rekao je on.

Bojović je agenciji Mina rekao da će, ukoliko inicijativa Demokratske Crne Gore ne dobije podršku opozicionih poslanika, biti jasno o kakvoj se opoziciji radi.

„Ako kojim slučajem bude podržana razgolitiće aktuelne parlamentarne snage i bilo bi važno da podnosioci inicijative ne zaborave da se glasanje vrši javnom prozivkom. Pa ako već ne bude moguće smijeniti Đukanovićevu vladu, za početak nije loše ni da se zna ko je gdje i ko kome pripada”, ukazao je on.

Bojović je kazao da je, što se tiče Socijaldemokratske partije (SDP) rezervisan prema njihovim stavovima, „jer iz ruinirane politike teško možete očekivati respektabilne odluke”.

Komentarišući to što je Demokratski front ranije zatražio da poslanici koji potpisuju inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, istovremeno potpišu i sporazum o formiranju prelazne vlade, Bojović je ocijenio da je takav zahtjev izlišan u ovom momentu i da „miriše” na opstrukciju inicijative.

Iz DF-a su, nakon sastanka koji su u petak održali sa predstavnicima Demokratske Crne Gore, saopštili da inicijativa Demokrata trenutno nema dovoljnu podršku u parlamentu, i upozorili da njen neuspjeh za sobom povlači određene posljedice.

„Improvizovani sporazum o tzv. prelaznoj vladi bi se sasvim sigurno, nakon svega što se dešavalo posljednjih mjeseci, pretvorio u novi opozicioni cirkus. Tako da je logičnije da prije rasprave o prelaznoj vladi vidimo kakva će biti sudbina podnesene inicijative”, naveo je Bojović.

Govoreći o ujedinjenju raznolike opozicije, on je ponovio stav da pobjednička opozicija može biti samo ona koja je argumentovana i reformatorska, koju vode odlučni i razumni lideri i koja ima podršku zapada.

„To istovremeno znači da ovu vlast ne može poraziti populistička politika, posvađano i zakulisno vođstvo, a još manje se može očekivati da DPS sruše politički sentimenti koji su nadahnuti ruskim stepama ili balkanskim pravoslavnim opsjenama”, pojasnio je Bojović.

Upitan koliko NATO integracije, koje su već duže u fokusu državne politike, mogu biti kočnica opozicione saradnje, Bojović je rekao da je DPS poznati manipulator i da to vješto radi decenijama bilo da su u pitanju proste ili složenije političke igre.

„Međutim, pametnu opoziciju ne bi trebalo da iritiraju Đukanovićeve političke smicalice već bi trebalo da ponudi jasne i utemeljene odgovore”, kazao je on, navodeći da je u ovom slučaju očigledno da DPS jednim metkom želi da pogodi dvije mete.

Prva je, kako je kazao, u Vašingtonu jer se pomenutom rezolucijom u predvečerje NATO zasjedanja šalje ohrabrujuća poruka o dominirajućem stavu crnogorskog parlamenta.

„Dok je druga meta dobar dio opozicije koji je po sopstvenom izboru ranjiv kada su u pitanju NATO integracije”, ukazao je Bojović.

Prema njegovim riječima, dio opozicije koji se ježi kada su u pitanju NATO integracije za početak mora svojim biračima jasno reći da zaborave i na učlanjenje u EU ukoliko se odbaci pristupanje NATO-u.

„S druge strane, ne smatram da NATO treba da bude prepreka za opozicionu saradnju ali opozicija mora da shvati da bi i u slučaju Đukanovićevog pada ona morala biti ta koja bi Crnu Goru povela u NATO savez. Tako da je krajnje vrijeme da dio opozicije prestane da bježi u zemunicu pred NATO pitanjem a istovremeno da se kune u evropske integracije”, poručio je Bojović.

Kako je dodao, biti za NATO ili biti za EU ne znači biti politički slijepac, nekritički diletant ili podanik međunarodnih centara moći, već samo znači da crnogorski državni interes u ovom istorijskom trenutku nema bolje alternative.

Komentarišući to što se nakon hapšenja sadašnjih i bivših funkcionera u budvanskoj Opštini, već pojavljuju tumačenja da se to može povezati upravo sa ispunjavanjem uslova i kampanje za NATO, Bojović je kazao da će režim, naravno, svaki značajniji pravosudni slučaj koristiti da bi potvrdio takozvanu borbu protiv kriminala.

„Kao i da će pred Briselom dodatno mahati sa svojom spremnošću da raščišćava čak i svoje redove tokom evroatlantske “političke golgote”. S druge strane, mučno je što je crnogorska politika pretvorena u paradu, računicu i obmanu, tako da je svakom ozbiljnom građaninu postalo izlišno govoriti o pravnoj državi dok se DPS ne pošalje u opoziciju”, rekao je on.

Bojović je kazao da će se tada jasnije vidjeti da nijesu svi grijesi Crne Gore u Budvi, već da su se udobno razmjestili „širom naše pokradene i demoralisane otadžbine”.

Bonus video: