Protesti, pa povjerenje Vladi

U slučaju neuspjeha inicijative 90 dana ne može ponovo biti pokrenuto to pitanje, poručio DF koji je zakazao proteste
51 pregleda 19 komentar(a)
Neven Gošović, Velizar Kaluđerović, Foto: Boris Pejović
Neven Gošović, Velizar Kaluđerović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.08.2015. 11:37h

Demokratski front najvjerovatnije neće podržati inicijativu Demokrata za izglasavanje nepovjerenja Vladi iako je formalno odluka o tome prebačena na Predsjedništvo DF.

Takav stav proizilazi nakon jučerašnjeg sastanka Demokrata i DF-a u Skupštini.”DF podržava svaku realnu inicijativu, koja za cilj ima pad Vlade Mila Đukanovića. Zbog toga nam je bilo veoma značajno da dobijemo informaciju da li inicijatori, osim 16 poslanika DF može obezbijediti i podršku preostalih 25, da bi inicijativa rezultirala padom Vlade,” saopšteno je iz Demokratske narodne partije, čiji su predstavnici Vladislav Bojović i Nikola Jovanović u ime DF išli na sastanak. DNP je navela da Demokrate u ovom trenutku nemaju većinu za pad Vlade. U saopštenju se naglašava da u slučaju neuspjeha inicijative narednih 90 dana ne može ponovo biti pokrenuto pitanje povjerenja Vladi. Zbog čega je to važno DF-u nije jasno, s obzirom na to da 27. septembra, kako su najavili, počinju proteste do pada Vlade.

Demokrate su sinoć saopštile da DF očekuje da će nakon protesta SDP podržati izglasavanje nepovjerenja Vladi.

”To nije argumentovano, niti realno. Kako će DF protestima natjerati i motivisati SDP da glasa za smjenu Vlade, ako isti, kako to sami tvrde, nemaju namjeru učiniti 3. septembra”, pitaju Demokrate koje su na sastanku predstavljali najviši zvaničnici Velizar Kaluđerović, Neven Gošović i Boris Bogdanović.

Oni su ranije predložili da se vanredna sjednica Skupštine, na kojoj bi se glasalo o nepovjerenju Vladi, održi 3. septembra. Za sada mogu da računaju jedino na podršku URA, Demosa i nezavisnih poslanika Obrada Gojkovića i Mladena Bojanića. Kao i na SNP, koji je ranije dao javnu podršku takvoj ideji.

Za sada se ne zna stav SDP-a i Pozitivne Crne Gore. Partija Darka Pajovića kao ni SDP vjerovatno neće podržati pokušaj Demokrata. Obje partije će vjerovatno podsjetiti na očekivani poziv NATO-a, a SDP i na odgovor premijera Mila Đukanovića na zahtjev da promijeni dva ministra.

Srđan Perić, direktor Pozitivne, sinoć nije odgovorio na pitanje “Vijesti” povodom inicijative o izglasavanju nepovjerenja Vladi, iako je u toj partiji objašnjeno da je to u njegovom resoru. “Demokrate nemaju dileme da je izglasavanje nepovjerenja ovoj Vladi nužno, jer je izgubila legitimitet”, navode.

Bonus video: