Reagovanje MANS-a koje "Pobjeda" nije htjela da objavi

Do sada je postalo pravosnažno čak 26 sudskih presuda prema kojima bi “Pobjeda” trebalo da objavi reagovanja MANS-a
63 pregleda 0 komentar(a)
MANS (Novina)
MANS (Novina)
Ažurirano: 15.08.2015. 08:16h

Odluku prethodnog rukovodstva “Pobjede” na čelu sa Vesnom Šofranac, da krši Zakon o medijima i ne objavi reagovanja Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) na tekstove prethodno objavljene u tom listu, plaćaju građani Crne Gore.

Do sada je postalo pravosnažno čak 26 sudskih presuda prema kojima bi “Pobjeda” trebalo da objavi reagovanja MANS-a, a zvaničan stav lista je da nemaju obavezu jer je novi vlasnik Petros Statis kupio imovinu, ne i obaveze "Pobjede".

Reagovanja se zbog toga objavljuju u "Vijestima".

Reagovanje na tekst “Avio karta se ne izdaje magistrima, nego gospodi” objavljenog u “Pobjedi” u utorak, 29. aprila 2014. godine

Autor teksta: S.P.

Poštovani, Molimo Vas da u skladu sa Zakonom o medijima objavite sljedeće reagovanje na gorepomenuti novinski tekst:

MANS je u okviru svoga istraživanja veza između pripadnika organizovanog kriminala i vlasti u Crnoj Gori došao do informacija koje ukazuju da je, nažalost, jedna od osoba za koju postoji sumnja da je bila akter takvih odnosa i aktuelni ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

Dokumentacija do koje smo došli pripada spisima Višeg suda u Beogradu i ona je prikupljena u okviru istrage “Balkanski ratnik”. Viši sud je 10. februara 2010. godine donio naredbu da se pored ostalog pretresu i prostorije beogradske putničke agencije “Bussines Travel Partner” u vlasništvu Jasne Dragojević zbog sumnje da je u ime i za račun pokojnog Dragana Dudića - Frica ulagala nezakonito stečeni novac u razne poslove i nekretnine, navodi se u dokumentaciji koju je DAN-u dostavio Dudić koji je u okviru istrage “Balkanski ratnik” bio označen kao jedan od ključnih Šarićevih ljudi, ubijen je 2010. godine u Kotoru.

Prilikom pretresa prostorija agencije u ulici Zmaja od Noćaja br. 14/5 između ostalog su izuzeti sljedeći predmeti: papir sa brojem telefona i imenom “Šarić Duško”, papir A4 formata sa kartom na ime Duška Šarića za 6. avgust 2009. godine, fascikla sive boje sa pregledom bruto prometa od marta do decembra 2009. godine, te jedna knjiga izdatih računa za 2009. godinu. Pored toga, policija je zaplijenila i knjigu primljenih računa za 2009. godinu, nekoliko blokova sa priznanicama, ugovore o zakupu poslovnog prostora i anexa.

Što se tiče dokumentacije kojom se potvrđuje da je Petar Ivanović bio link za komunikaciju između panamske kompanije “Adriatic Overseas Holdings” i podgoričke advokatice Zorice Đukanović, ta dokumentacija se ne može naći na sajtu privrednog registra kako to manipuliše Ivanović.

Na sajtu se nalaze samo osnovni podaci o kompanijama, a detaljna dokumentacija se može od Registra dobiti na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Inkriminišući dopis koji dovodi u vezu ministra je sastavni dio omota spisa za kompaniju San Investment koja se dovodi u vezu sa Stankom Subotićem i tamo se našao nakon što je kompanija “Adriatic Overseas Holdings” preuzela “San”.

Podsjećanja radi, ista kompanija je preuzela udio Šarićeve kompanije u poslu sa FK Mogrenom, o čemu je MANS već informisao javnost ali i crnogorsko tužilaštvo.

Za MANS, Vanja Ćalović, Izvršni direktor

Bonus video: