UTICAJ HAPŠENJA NA RAD LOKALNE UPRAVE

Opština Budva u haosu, kormilo preuzeli potpredsjednici

Opštinske službe u Budvi juče nijesu mogle da funkcionišu zbog hapšenja. Potpredsjednici treba da preuzmu upravljanje...
130 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2015. 13:43h

Hapšenjem užeg opštinskog rukovodstva budvanska lokalna uprava juče je ponovo, po treći put za proteklih četiri i po godine, dovedena u stanje praktičnog haosa. Opštinske službe juče nijesu mogle ni da funkcionišu.

Inspektori Odsjeka za suzbijanje organizovanog kriminala juče su uhapsili predsjednika Opštine Budva Lazara Rađenovića i njegove najbliže saradnike - gradsku menadžerku Milenu Marović-Bogdanović, glavnu administratorku Snežanu-Žanu Šćepnović, sekretarku za prostorno planiranje Danijelu Marotić... Novi šok za gradsku administraciju uslijedio je u vrijeme kada je glavni račun Opštine pod blokadom.

Tu su i problemi zarada zaposlenih u Opštini, s obzirom na to da im nijesu isplaćene dvije zarade, a na vrhuncu su i političke turbulencije unutar vladajuće koalicije DPS-a i SDP-a. Upravljanje gradskom upravom, juče su, kako im to nalaže Statut opštine, preuzeli potpredsjednici Milan Vučinić iz DPS-a i Ljubomir Filipović iz SDP-a.

Mada je koalicija na staklenim nogama, ovaj dvojac je takođe vodio grad prije godinu i po, kada je aktuelni predsjednik Rađenović duže od mjesec bio u pritvoru zbog hapšenja u aferi “Košljun”.

Vučinića i Filipovića sada očekuje mnogo više posla, jer je administracija u mnogo gorem stanju zbog komplikovane finansijske situacije sa kojom se grad suočava zbog konstatnih blokada računa povjerilaca. Iako su svakodnevni prilivi u opštinsku kasu više nego solidni, već punih 20 dana račun je u blokadi zbog duga koji Opština ima prema bankama.

I dok u vladajućem DPS tvde da su opštinske službe juče normalno funkcionisale, opozicija je jedinstvena u stavu da je raspisivanje prijevremenih lokalnih izbora jedino rješenje izlaska iz pat pozicije, u kojoj se našla metropola turizma.

Lider budvanskog DPS-a dr Srđa Popović rekao je “Vijestima” da vjeruje da će uhapšeni opštinski funkcioneri dokazati svoju nevinost.

“Zaprepašćen sam jutrošnjim saznanjem da se hapsi opštinsko rukovodstvo uz pratnju kamera, u sred sezone koja obara sve rekorde, za nešto što se desilo 2007. To mi je više nego čudnovato i šalje mnogo ružnu sliku iz metropole turizma”, kazao je Popović.

Dodao je da ima puno povjerenja u prvosudne organe i da očekuje da će “postupak objektivno posmarati”.

“I omogućiti našim sugrađanima da argumentovano iznesu svoju odbranu, i dokažu svoju nevinost. Lično sam se uvjerio danas da sve opštinske službe funkcionišu, i da građani mogu da dobiju sve potrebne usluge. Sačekaćemo da pravosudni organi odrade svoj posao za prvih 48 sati, pa ćemo onda na organima partije donijeti odgovarajuće zaključke”, rekao je Popović.

Šef budvanskog SNP-a Veselin Marković smatra da je potrebno uvesti “tehničku vladu”, koja bi preuzela vođenje gradom do novih izbora.

“Socijalistička narodna partija nikada nije komentarisala hapšenja, i sudske procese koji su u toku. Nećemo ni ovaj put. Ostavljamo državnim organima da oni na svoj način, nadamo se korektan, odrade posao. Bitno je reći u ovom trenutku da mi se čini, da je sada svima u Budvi jasno da Opština u ovakvim okolnostima veoma teško može da funkcioniše, čini mi se da je nemoguće i da je možda pravi trenutak da svi mi koji participiramo u lokalnom parlamentu preuzmemo dio odgovornosti, da se napravi tehnička vlada koja bi vodila Budvu do novih izbora”, naglasio je Marković.

I šef odborničkog kluba Demokratskog fronta Đorđe Vujović rekao je da smatra da su fer prijevremeni izbori jedino rješenje za izlazak Budve iz krize. On je optužio DPS da je “isključivi krivac za ovo što se dešava”.

“Ova vlast je dovela opštinu na rub propasti. Nakon najnovijih hapšenja odgovornih lica u Opštini Budva, sadašnjih i bivših funkcionera opštine Budva, apelovaću na sud i istražne organe da u skladu sa svojim ovlašćenjima sprovedu istragu u najkraćem vremenu i podignu optužnicu ili oslobode lica koja su optužena za ova djela koja im se stavljaju na teret”, kazao je Vujović.

Dodao je da “što se tiče političke konotacije ovog hapšenja”, želim da kažem da se Budva duži period, nalazi u situaciji da “odgovorna lica iz Budve odgovaraju zbog određenih krivičnih djela”.

“Jedini izlaz iz ove situacije, za spas ovog grada, jesu prijevremeni izbori, i da se skine hipoteka sa građana i ove opštine, a ako je neko odgovoran, neka odgovara pred istražnim organima”, kazao je Vujović.

Đorđe Zenović član Glavnog odbora Demokrata Crne Gore ocijenio je da trenutna vlast u Budvi “nema više ni legitimni, ni moralni kapacitet” da vodi taj grad.

“To je bilo jasno i nakon prethodnih privođenja i krivičnih prijava protiv njenog rukovodstva, prije svih predsjednika Opštine. Privođenja po nalogu specijalnog tužioca, a u vezi sa zloupotrebom službenog položaja, najviših zvaničnika Opštine i čelnika budvanskog DPS-a jasan su znak da se pod hitno mora raspustiti trenutni sastav lokalnog parlamenta, i ići na vanredne izbore”, kazao je on.

Zenović je istako da Demokrate Budve, poštujući pretpostavku nevinosti, ne žele da prejudiciraju konačnu sudsku odluku, niti da se miješaju u rad nadležnih organa.

“Oni će svoju odluku donijeti kada za to dodje vrijeme. Sa druge strane, mi, kao odgovorni političari, u ovom momentu možemo jedino da zahtjevamo da se dalja igra sa obrazom ovog grada i njenih građana okonča, i da na novim izborima neki novi neukaljani ljudi dobiju mogućnost da vode ovaj grad”, kazao je Zenović za “Vijesti”.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Budva Radomir Glendža ocijenio je “da u poslednjih nekoliko godina lokalna samouprava ne funkcioniše”.

“Pojedinci iz bivšeg i sadašnjeg opštinskog rukovodstva opterećeni velikim brojem afera, osumnjični za višemilionske pronevjere, morali su podnijeti ostavke ili biti smijenjeni, a time i raspisati vanredne lokalne izbore. Veliki budžetski minus u opštinskoj kasi odavno je alarm, ne samo za Vrhovnog državnog tužioca, već prvenstveno za Vladu, koja nije smjela da dozvoli nastavak agonije i mirno posmatra finansijski sunovrat Opštine Budva, koja je pored Podgorice morala biti lokomotiva razvoja crnogorskog društva”, poručio je Glendža.

LP: Koalicija odavno ne funkcioniše

Manji koalicioni partner budvanskog DPS-a, Liberalna partija, koja je već godinu zamrzla svoj status, tražila je ranije da se preispitaju odluke koje su štetne za opštinu, i koje su donijete u prethodnom periodu. To je juče rekao lider budvanskog LP-a Blažo Rađenović .

"Ono što očekujemo je poziv od koalicionih partnera kako bi se ova situacija riješila u korist grada i građana. Očigledno je da koalicija na lokalnom nivou više ne funkcioniše u statusu koji je bio 2012, te da ćemo ubuduće ozbiljno razgovarati na temu koalcionih odnosa. Liberali nijesu participirali u vlasti, ali smo tržili realizaciju projekata i preispitivanje štetnih odluka. Ove nemile scene koje se ne dešavaju prvi put, zahtijevaju detaljnu analizu i konačan stav”, kazao je Rađenović za “Vijesti”.

Predsjednik budvanskog SDP-a Mihailo Đurović je u izjavi RTV Budva, kazao da je putem medija saznao da je jedan broj opštinskih funkcionera i članova opštinskih komisija uhapšen povodom predmeta TQ plaza i platoa na Jazu.

NAPOMENA: STROGO JE ZABRANJENO PREUZIMANJE SNIMAKA I FOTOGRAFIJA BEZ DOZVOLE REDAKCIJE "VIJESTI".

Galerija

Preporučujemo za Vas