Reagovanje MANS-a koje "Pobjeda" nije htjela da objavi

Do sada je postalo pravosnažno čak 26 sudskih presuda prema kojima bi “Pobjeda” trebalo da objavi reagovanja MANS-a
62 pregleda 0 komentar(a)
MANS (Novina)
MANS (Novina)
Ažurirano: 14.08.2015. 09:00h

Odluku prethodnog rukovodstva “Pobjede” na čelu sa Vesnom Šofranac, da krši Zakon o medijima i ne objavi reagovanja Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) na tekstove prethodno objavljene u tom listu, plaćaju građani Crne Gore.

Do sada je postalo pravosnažno čak 26 sudskih presuda prema kojima bi “Pobjeda” trebalo da objavi reagovanja MANS-a, a zvaničan stav lista je da nemaju obavezu jer je novi vlasnik Petros Statis kupio imovinu, ne i obaveze "Pobjede".

Reagovanja se zbog toga objavljuju u "Vijestima".

Reagovanje na tekst “MANS svakodnevno zatrpava Pobjedu tužbama: Đe Željko stade, Vanja produži” objavljen u “Pobjedi” 03. juna 2014. godine

Autor teksta: V.Š.-R.J.

Molimo vas da u skladu sa Zakonom o medijima objavite sljedeće reagovanje na gorepomenuti novinski tekst.

MANS će apsolutno nastaviti da podnosi tužbe protiv Pobjede, odnosno Države Crne Gore kao njenog osnivača, sve dok taj dnevni list ne počne da poštuje Zakon o medijima i djelovanje svoje redakcije ne uskladi sa onim što su propisi ove zemlje.

Svaka od tužbi pobrojanih u gorepomenutom tekstu ima uporište u Zakonu i toga su veoma svjesni u “Pobjedi”. MANS nikada nije tužio ovo izdavačko preduzeće radi bilo kakve naknade zbog prouzrokovane nematerijalne štete iako je do sada bilo više nego dovoljno povoda i za takvu vrstu tužbi imajuću u vidu prljavu kampanju koju taj list mjesecima i godinama vodi protiv MANS-a. Tekst koji je objavljen obiluje neistinima i proizvoljnim zaključcima gdje se “Pobjeda” pokušava predstaviti kao žrtva navodnog pritiska MANS-a na medije.

Svako od pomenutih reagovanja koje smo poslali, koja su neobjavljivanjem su postali dokaz kršenja Zakona o medijima i osnov za podnošenje tužbe protiv “Pobjede”, reagovali smo na tekstove u kojima se pominju MANS kao organizacija ili neko od njenih zaposlenih uz iznošenje neistina.

U najvećem broju slučajeva Pobjeda je prenosila reagovanja drugih lica (najčešće državinih funkcionera i institucija) na tekstove objavljene u drugim novinama, bez prenošenja osnovnih informacija na koje ta lica reaguju, primoravajući nas tako da šaljemo reagovanja na neistine koje su iznošenje o radu MANS-a.

Kako niti jedno od tih reagovanja nije objavljeno, MANS je za svaki pojedinačni slučaj podnio tužbu Osnovnom sudu, tražeći ne novac ili bilo kakvu drugu nadoknadu, već samo i isključivo da “Pobjeda” ispoštuje Zakon o medijima, a prije svega Etički kodeks novinara.

Sve dok “Pobjeda” bude nastaviljala sa dosadašnjom praksom, MANS će svakako nastaviti da pokušava da ostvari svoja prava pred nadležnim organima ove države.

Dejan Milovac, MANS

Bonus video: