DPS o inicijativi opozicije: Neće biti većine da padne Vlada

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević rekao je “Vijestima” da će ova inicijativa doživjeti sudbinu kao i slični potezi opozicije
10 komentar(a)
Tarzan Milošević, Foto: Luka Zeković
Tarzan Milošević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.08.2015. 12:57h

Demokratska partija socijalista (DPS) ne očekuje da će inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi koju je pokrenula Demokratska Crna Gora dobiti potrebnu podršku.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević rekao je “Vijestima” da će ova inicijativa doživjeti sudbinu kao i slični potezi opozicije.

“Svako ima pravo da pokreće inicijative i u skladu sa svojom političkom snagom obezbjeđuje njihovu realizaciju i prohodnost. Mi ni sa čim ne želimo da remetimo harmoniju koja vlada u opoziciji po svim pitanjima, a siguran sam da će takvu sudbinu doživjeti i ova incijativa”, rekao je Milošević.

On je rekao da DPS opozicionim partijama preporučuje da energiju čuvaju za izbore.

“Umjesto podijeljenih stavova, hoće li o povjerenju Vladi ili će na proteste, hoće li prelaznu ili neprelaznu vladu, mi im predlažemo da sačuvaju energiju za izbore koji će svakako biti uskoro jer Vlada i parlament ulaze u posljednju godinu mandata a legitimitet ovoj i svakoj vladi daju građani na izborima a ne inicijative partija kojih je svakim danom sve više a rejting i podrška birača im je sve manja”, rekao je Milošević.

Demokrate su predložile da se vanredna sjednica Skupštine, na kojoj bi se glasalo o nepovjerenju Vladi, održi 3. septembra. U obrazloženju incijative navodi se da vladajuća koalicija više ne postoji i da su međusobne teške optužbe DPS-a i SDP-a potvrdile tu činjenicu. Da bi glasanje o nepovjerenju Vladi došlo na dnevni red potrebno je da inicijativu podrži 27 poslanika, a za obaranje izvršne vlasti potreban je 41 glas u parlamentu.

DF: Mora se praviti nova vlada

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović izjavio je da bi poslanici koji potpisuju inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi istovremeno trebalo da potpišu i sporazum o formiranju prelazne vlade. Ukoliko ne bude nove, prelazne vlade, naveo je on, inicijativa bi mogla poslužiti vladi Mila Đukanovića da brzo raspiše izbore dok je u tehničkom mandatu.

“Drugi mogući epilog bi bio da neki poslanici ili čitave stranke koje bi podržale izglasavanje nepovjerenja, izaberu sa DPS-om novu vladu na čelu sa, recimo, Duškom Markovićem, uz opravdanje da je to 'vlada za dobijanje NATO pozivnice'”, rekao je Radunović.

Bonus video: