Pean: Ulazak u NATO rizik da Crna Gora dobije svog Salopeka

Pean kaže da se postavlja pitanje da li su crnogorski političari, koji zagovaraju ulazak u vojnu alijansu, svjesni činjenice o povećanju rizika od terorizma koji je evidentno usmjeren protiv državljana članica NATO saveza
61 pregleda 61 komentar(a)
Ivo Pean, Foto: Pokret za neutralnost
Ivo Pean, Foto: Pokret za neutralnost
Ažurirano: 13.08.2015. 08:53h

Ulazak u NATO predstavlja rizik za Crnu Goru Crna da bi mogla da dobije svog Tomislava Salopeka, saopštio je Ivo Pean, koordinator Pokreta za neutralnost za Tivat.

On je dodao da zadnjih godina svjedočimo sve većoj militarizaciji vojno suprotstavljenih strana i porastu vjerskog fundamentalizma čije posljedice mogu biti da nas vrate u najmračnije doba koje istorija poznaje.

Pean tvrdi da u prilog tome ide odluka donijeta na prošlogodišnjem samitu u Velsu na kojem je odlučeno da godišnji vojni budžet članica NATO-a treba da bude “minimum” 2% BDP-a (Crna Gora u ovom trenutku, ne uključujući vojne penzije, izdvaja 1,15%), vojne parade koje se održavaju u Evropi te svakodnevne prijetnje koje dolaze sa Bliskog Istoka.

"Tomislav Salopek, hrvatski državljanin kojeg su ekstremisti Islamske Države oteli u Egiptu, pogubljen je na krajnje svirep način. Ovaj čin koji je u očaj doveo jednu porodicu, uznemirio cijelu naciju i regiju, Pokret za neutralnost osuđuje i upućuje iskreno saučešće porodici. Međutim, kada se pogleda unazad i vidi hronologija svih otmica koje je izvršila ISIL od avgusta 2013. godine, primjećuje se da su većina ubijenih talaca Amerikanci i Britanci za koje ISIL nikada nije tražio otkupnine ili razmjenu, dok su u slučajevima francuskih novinara i italijanskih volonterki, uz velike otkupnine koje su ostale tajna, taoci oslobođeni. Takođe se mora primjetiti kako su velika većina talaca bili državljani neke od članica NATO saveza, osim dvojice Japanaca čija vlada nije htjela platiti sumu od 200 miliona dolara za njihovo oslobađanje", istakao je Pean.

On kaže da se stoga postavlja pitanje da li su crnogorski političari, koji zagovaraju ulazak u vojnu alijansu, svjesni činjenice o povećanju rizika od terorizma koji je evidentno usmjeren protiv državljana članica NATO saveza.

"Republika Hrvatska, čiji sam državljanin, 2009. godine postala je članica Alijanse, još je 2011. godine izvozila oružje i vojnu opremu u Siriju koje su završile u rukama ISIL- ovih boraca, kao što je završilo oružje koje je borcima dala CIA. Sada možemo pročitati da je Tomislav ubijen zbog učešća njegove zemlje u borbi protiv ISIL-a. Da li i građani Crne Gore trebaju da strahuju od sličnih scenarija nakon eventualnog ulaska Crne Gore u NATO? Itekako", rekao je Pean.

Po njegovim riječima, potezi crnogorske političke elite pokazuju da upravo srljaju ka vojnom savezu koji je krivac za najviše uzaludnih intervencija koje su sijale smrt, razaranja i uzrokovale pojavu vjerskih militantnih skupina.

"Pokret za neutralnost, naprotiv, zalaže se za miroljubiv pristup u kojem bi Crna Gora bila most koji spaja dvije eventualno sukobljene strane, a ne nikako faktor koji učestvuje u raspirivanju sukoba širom planete. Takav se status na međunarodnoj sceni može ostvariti samo pametnom spoljnom politikom, u kojoj ne bi učestvovali dosadašnji akteri koji su je kreirali povodeći se za onim što im se diktira iz određenih cetara moći", zaključio je Pean

Bonus video: