Referendum sve neizvjesniji, Parlament odlučuje o NATO

Članice NATO preferiraju glasanje u parlamentu, a dio opozicije nema ništa protiv
92 pregleda 42 komentar(a)
Skupština, poslanici, Foto: Boris Pejović
Skupština, poslanici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.08.2015. 05:19h

Glasanje o rezoluciji o podršci integracije Crne Gore u NATO trebalo bi da bude generalna proba za izjašnjavanje parlamenta o učlanjenju u NATO, koje se očekuje u prvoj polovini naredne godine.

Ukoliko Crna Gora krajem godine dobije pozivnicu, odluka o učlanjenju u NATO biće najvjerovatnije donijeta u parlamentu jer na tome insistiraju članice Alijanse, dok ni dio opozicije nije protiv takvog riješenja.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz diplomatskih krugova i partija koje podržavaju NATO, članice Alijanse preferiraju da se odluka o učlanjenju donese u parlamentu. Time bi se, kako tvrde, izbjegao referendum i mogućnost da ulazak u Alijansu kod građana prođe tijesnom većinom. To se može zaključiti i po reakciji centrale NATO na rezoluciju, koja je poručila da parlament igra ključnu ulogu u nacionalnim debatama. Prema posljednjem istraživanju javnog mnjenja, koje je sprovela agencija “Damar”, 41,6 odsto građana podržalo je ulazak u NATO, dok je 39,7 bilo protiv.

Opozicija strahuje da bi referendum o NATO gurnuo u sjenku izbornu kampanju

Izjašnjavanje u paralementu odgovaralo bi i dijelu opozicije koja se protivi članstvu, iako javno zagovaraju raspisivanje referenduma. Odlučivanjem u parlamentu, tvrde u opoziciji, izbjeglo bi se istovremeno raspisivanje izbora i referenduma i smanjila opasnost da izborna trka prođe u izjašnjavanju za i protiv Alijanse.

“Takvi izbori bili bi u sjenci referenduma i olakšali bi posao DPS-u. Različiti stavovi o NATO-u pojačali bi i trvenja u opoziciji, a novi poslanički mandat počeli bi sa hipotekom još jednog izgubljenog referenduma. Zbog toga je bolje da se to pitanje završi u Skupštini i na izbore uđemo rasterećeni priče o NATO-u”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz jedne od stranaka koje se protive učlanjenju u Alijansu.

Crnogorski parlament raspravljaće sredinom septembra o rezoluciji koju su predložili poslanici vladajuće koalicije i Pozitivne Crne Gore, a u kojoj se između ostalog, navodi da su integracije u NATO i EU jedino riješenje za Crnu Goru, kao i da je članstvo u NATO strateški cilj.

U tom dokumentu se navodi i da uključivanje u evropske i evroatlantske strukture neće biti prepreka za razvoj bilateralnih odnosa i saradnje sa tradicionalnim partnerima i prijateljima, sa kojima Crna Gora temelji odnose na viševjekovnoj saradnji.

Iako je iza predloga rezolucije stalo 49 poslanika vladajuće koalicije i Pozitivne, glasanje o tom dokumentu biće prilika da se prema članstvu izjasne i ostali poslanici opozicije. Pokret za promjene je uz Pozitivnu jedina opoziciona partija koja se zalaže za ulazak u NATO, Socijalistička narodna partija, Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija su protiv, dok se većina od 12 nezavisnih poslanika do sada nije izjašnjavala o ulasku u Alijansu.

Bonus video: