Gasparič: Crna Gora u potpunosti ispunila uslove za poziv u NATO

Gasparič je posebno pohvalio napredak Crne Gore na integracionom putu u NATO i Evropsku uniju
3 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 12.08.2015. 16:33h

Crna Gora je u potpunosti ispunila uslove da dobije pozivnicu za članstvo u NATO do kraja godine, ocijenio je odlazeći slovenački ambasador Vladimir Gasparič.

Državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Jovović primio je danas u oproštajnu posjetu Gaspariča.

„Gasparič je zahvalio na podršci tokom svoje diplomatske misije i ocijenio da su međudržavni odnosi veoma dobri. Istakao je očekivanje da će saradnja nastaviti da se razvija jednako kvalitetno i u nastupajućem periodu“, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Gasparič je posebno pohvalio napredak Crne Gore na integracionom putu u NATO i Evropsku uniju.

„Iznio je mišljenje da je Crna Gora u potpunosti ispunila uslove da dobije pozivnicu za članstvo u NATO do kraja godine“, kaže se u saopštenju.

Jovović je zahvalio a Gaspariču na ličnom doprinosu unapređenju međudržavnih odnosa i poželio mu uspjeh u daljem radu.

Ocijenio je da je saradnja dvije države izuzetno uspješna i istakao da je Slovenija veoma pouzdan partner Crnoj Gori u ostvarivanju njenih spoljnopolitičkih prioriteta i razvojnih projekata.

Jovović je istakao da je očekivani poziv za članstvo Crne Gore u NATO vrlo važan za njen budući ekonomski i društveni prosperitet, kao i za jačanje sigurnosti zemlje i regiona.

„U tom kontekstu je naglasio da je Slovenija u prethodnom periodu, kao kontakt država za saradnju sa NATO, vidno doprinijela sprovođenju i afirmaciji reformi neophodnih radi integrisanja Crne Gore u tu bezbjednosno-političku organizaciju“, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su razmotrili odnose između dvije države i u drugim oblastima, dajući naglasak na pitanja vezano za jačanje ekonomske saradnje.

Bonus video: