Demokrate: O nepovjerenju Vladi da se glasa 3. septembra

Demokrate su saopštile da su, na osnovu javno saopštenih stavova, povodom ove inicijative, ispunjeni svi uslovi predviđeni Ustavom, kojim se propisuje da je neophodna podrška najmanje 27 poslanika za podnošenje predloga da se glasa o nepovjerenju Vladi
80 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 12.08.2015. 12:33h

Demokratska Crna Gora predložila je opozicionim subjektima da se vanredna sjednica Skupštine, na kojoj bi se glasalo o nepovjerenju Vladi, održi 3. septembra.

Predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić 7. avgusta dostavio je Demokratskom frontu (DF), Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP), DEMOS-u, Građanskom pokretu Ujedinjena reformska akcija (GP URA), Pozitivnoj Crnoj Gori i Klubu nezavisnih poslanika Inicijativu za pokretanje postupka da se glasa o nepovjerenju Vladi Crne Gore.

"Iz javno saopštenih stavova povodom te Inicijative shvatili su da su ispunjeni uslovi predviđeni članom 107 Ustava Crne Gore, kojim se propisuje da je neophodna podrška najmanje 27 poslanika za podnošenje Predloga da se glasa o nepovjerenju Vladi Crne Gore, kaže se u saopštenju Demokrata.

Kako se navodi, iz DF-a, SNP-a, DEMOS-a, URA-e i Kluba samostalnih poslanika, javno saopšteno da će podržati taj Predlog.

Kako se navodi, saglasno preuzetoj obavezi, Bečić je tim subjektima dostavio, uključujući i Pozitivnu Crnu Goru, tekst predloga da se glasa o nepovjerenju Vladi i Zahtjeva za vanredno zasijedanje Skupštine.

Na toj sjednici, kako se navodi, raspravljalo bi se i odlučivalo o Predlogu koje je neophodno potpisati od najmanje 27 poslanika, kako bi ovi akti ušli u skupštinsku proceduru.

“Demokrate su predložile opozicionim subjektima da se vanredna sjednica Skupštine održi 3. septembra, kao i da se kompletira dokumentacija sa potpisima poslanika i preda Skupštini najkasnije do 18. avgusta, saglasno Poslovniku Skupštine“, kaže se u saopštenju.

Izglasavanjem nepovjerenja stvaraju se pretpostavke za politički dogovor za izbor Vlade, koja bi, kako se navodi, imala nesporni legitimitet i parlamentarnu podršku za vršenje ustavnih nadležnosti, kao i da obezbijedi uslove za slobodne, demokratske i zakonite izbore u čije rezultate bi svi imali povjerenje.

U razlozima za podnošenje predloga da se glasa o nepovjerenju Vladi, navodi se da koalicija DPS-SDP faktički više ne postoji i dodaje da su međusobno iznesene teške optužbe koaliconih partnera potvrdile tu činjenicu.

“Javne optužbe SDP-a upućene DPS-u više ne ostavljaju nikakvu mogućnost da ova Vlada dalje funkcioniše i obavlja svoje ustavne nadležnosti”, kaže se u predlogu.

Ocjenjuje se da je takvim načinom vođenja unutrašnje politike Vlada potpuno derogirala ustavno načelo o Crnoj Gori kao demokratskoj i državi socijalne pravde zasnovanoj na vladavini prava.

"Navedeni i razlozi koji će biti saopšteni tokom rasprave po ovom Predlogu u Skupštini Crne Gore jasno govore da Vladi treba izglasati nepovjerenje”, zaključuje se u predlogu.

Bonus video: