Jelušić o Vučićevoj inicijativi: Prvo lustracija, pa onda pomirenje

Srpski premijer je nedavno najavio da će predložiti svim liderima zemalja bivše Jugoslavije obilježavanje zajedničkog dana sijećanja na žrtve
59 pregleda 6 komentar(a)
Božena Jelušić, Foto: Savo Prelević
Božena Jelušić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.08.2015. 10:35h

Iako je inicijativa premijera Srbije Aleksandra Vučića o pomirenju u regionu dobra, prije njenog pokretanja trebalo je pokrenuti lustraciju, ocijenila je potpredsjednica građanskog pokreta URA Božena Jelušić.

Ona je kazala da bi bilo dobro ako bi Vučićeva Srpska napredna stranka iskreno stala iza inicijative njenog lidera.

"Inicijativa da se region miri i da se rašivaju šavovi teških podjela je dobra, ali prije te ideje je bilo potrebno izvršiti lustraciju i napraviti razliku. Ne smije se dozvoliti da sa onih mjesta sa kojih je najčešće i dolazilo do vrlo problematičnih stavova sada dolaze suprotni predlozi", kazala je Jelušić Radiju "Slobodna Evropa".

Srpski premijer je nedavno najavio da će predložiti svim liderima zemalja bivše Jugoslavije obilježavanje zajedničkog dana sijećanja na žrtve.

On je tada rekao da će na bečkoj konferenciji predložiti zemljama koje su učestvovale u sukobima na tlu bivše Jugoslavije da ustanove zajednički dan sjećanja na sve žrtve stradale u tim sukobima.

Predstavnici Vlade Crne Gore se nijesu izjašnjavali o Vučićevoj inicijativi, a njegov predlog prihvatio je samo predsjednik RS Milorad Dodik. Predstavnici Vlade Kosova i Predsjedništva BiH tvrde da je inicijativa preuranjena.

Bonus video: