Amfilohije: Savremenu Crnu Goru napravili komunisti sa crnogorskom nacijom

Zapadu nije dovoljno samo da uspostavi granicu između Srbije i Crne Gore, nego ih je “potrebno ubijediti da nisu jedan narod”
128 pregleda 210 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Ažurirano: 12.08.2015. 08:53h

Savremenu Crnu Goru napravili su komunisti sa crnogorskom nacijom i crnogorskim jezikom, a sada hoće i svoju „crnogorsku crkvu“, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u intervjuu za za ruski sajt „Pravoslavlje“ a prenosi portal IN4S.

Amfilohije smatra da Crnom Gorom vlada ista grupa koja se, radi interesa, za vrijeme komunista “klanjala zlatnom komunističkom teletu, a sada zlatnom teletu u Briselu”.

Mitropolit je ocijenio da „novom svjetskom poretku smeta pravoslavna crkva i da je potpuno jasno da zbog svojih imperijalističkih ciljeva savremeni Zapad otvoreno uništava jedinstvo Slovena i slovenskih država“.

Zbog toga, dodao je, Zapadu nije dovoljno samo da uspostavi granicu između Srbije i Crne Gore, nego ih je “potrebno ubijediti da nisu jedan narod”.

Mitropolit navodi da je od Kosova napravljena „islamska država“ uz pomoć NATO bombardovanja, a da pokušavaju i BiH da pretvore u unitarnu islamsku državu.

Kaže da je Makedonija faktički podijeljena na slovenski i albanski dio i pitanje je koliko može opstati u tom obliku.

Kaže da u današnje vrijeme formiranje novih država, koje su se pojavili nakon raspada SSSR-a i bivše Jugoslavije, kao i novih nacija utiče na neki način i na pojavu novih „crkava“, kao što je ukrajinska, makedonska i crnogorska.

Osvrnuo se i ona odnose sa Rusijom.

“Jedina snaga koja objedinjuje narode Balkana i Rusije je pravoslavna crkva, a da bi se pokorili ti ne mali prostori i zavladalo njima, ne samo geografski, nego strateški i ekonomski – treba im uzeti dušu“, rekao je mitropolit Amfilohije

Bonus video: