Danilović: NATO je izgovor za oklijevanje

Poneki bi priskočili u pomoć Đukanoviću, ali je on svjestan da ih na narednim izborima mora šlepati
73 pregleda 43 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.08.2015. 05:27h

Premijer Milo Đukanović neće raskidati koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) dok ne nađe pouzdane partnere koji će zamijeniti stranku Ranka Krivokapića, izjavio je funkcioner Demosa Goran Danilović. On smatra da Vlada suštinski ne funkcioniše, jer nema podršku parlamenta za ključne ekonomske projekte.

"Samo kod nas takva Vlada može da opstaje. Izgovor je NATO i to vrlo slab. U stvari Demokratska partija socijalista (DPS) još nije obezbijedila pouzdane partnere da zamijeni SDP, a Krivokapić još nije konačno odlučio da pređe sa riječi na djela. Strah od izbora je ključni. Privremeno, očigledno je da bi poneki i priskočili u pomoć Đukanoviću, ali je on svjestan da ih na izborima potom mora šlepati i davati im svoje mandate", kazao je Danilović u razgovoru za "Vijesti", navodeći da šteta koju proizvodi takva Vlada ne može biti nadoknađena nijednom pozivnicom.

"I jedni i drugi misle da na eventualnoj pozivnici grade izbornu kampanju, a to je smiješno. Cijela Crna Gora zna da članice NATO-a mogu samo da iz svojih razloga odustanu od kriterijuma i u uslovima potpune političko-ekonomske nesigurnosti upute poziv. To će biti prst u oko Rusiji preko naših leđa. Tako bi samo razočarali natpolovičnu većinu građana koja se protivi članstvu. Ovakvom politikom mi postajemo poligon za odmjeravanje snaga u sve izraženijem hladnom ratu. Pametni se drže po strani, a naša ucijenjena garnitura se nudi za novo zakuvavanje".

Da li bi razmirice u vlasti mogle da izazovu raspisivanje vanrednih izbora i šta bi to značilo za opoziciju, s obzirom na to da nova izborna pravila još ne funkcionišu?

Sada je jasno zašto je Đukanović opstruisao sprovođenje izbornog zakonodavstva. Izbora ne može biti dok se ne steknu uslovi. Ne postoji osnova za vladavinu prava i to valjda vide i predstavici međunarodne zajednice. Ipak, niko nas ne bi mogao spriječiti bude li volje i ne bude li izdaje iz dijela dosadašnje opozicije da izglasamo nepovjerenje Vladi. Oni koji bi glasali za nepovjerenje mogli bi potom odmah napraviti i tehničku Vladu za pripremu izbora, ako treba i sa politički neutralnim mandatarom i ministrima.

DPS još nije našla pouzdane nove partnere, a Krivokapić još nije konačno odlučio da pređe sa riječi na djela

Stiče se utisak da će prije biti neprincipijelne trgovine, jer su NATO integracije postale navodni imperativ za odbranu državnosti. A prije su providna varka i selotejp za povezivanje raspadajuće Vlade.

Očekujete li da neka od opozicionih partija uđe u vlast i zamijeni SDP?

Da bi ih neko zamijenio, SDP prvo mora izaći vani. Moguće je da Đukanović, opet zbog NATO jedinstva, pojedine partije pozove u vlast i tokom ove svađe, čime bi se neposlušnost SDP-a umirila, a Krivokapić natjerao da kao suvišan napusti Vladu i prije kraja godine. Izvjesno je da onaj koji eventualno izađe iz "komirane vlade" politički preživljava, dok onaj koji uđe unutra ili iz Skupštine bude davao manjinsku podršku nema čemu da se nada izuzev predizbornoj koaliciji sa DPS-om. Tada bi razlog za opravdanje nedozvoljene kolaboracije moglo biti i članstvo u EU.

I pored razmirica problema DPS i SDP najavljuju zajednicku deklaraciju o NATO-u. Kakav je stav Demosa o toj deklaraciji? Plašite li se da bi time vlast mogla iskoristiti stav prema NATO-u za dodatne podjele unutar opozicije?

Iznijeću lični stav jer stav Demosa ćemo konstituisati tek kada i ako se pojavi takva deklaracija. Mislim da u toj lakrdiji vladajuće većine opozicija ne treba ni da učestvuje. Deklaracija treba da zakrpi i sastavi sve što je odavno rasuto i klimavo. Ova Vlada treba da padne, a ne da nam nudi deklaracije.

U opoziciji je manje više sve poznato na tu temu. Ima stranaka koje su za NATO i onih koji jedva čekaju neku takvu manifestaciju "odanosti državi" da se bez izbora priključe Đukanoviću. Poslije toga ih niko osim njega nijednim drugim dokumentom ili oruđem neće moći izbaciti vani. Bili bi predstraža propale Vlade.

Kako komentarišete posljednje teške optužbe na račun Demosa i Miodraga Lekića od strane bivših kolega iz Demokratskog fronta koji tvrde da ste pod kontrolom Demokratske partije socijalista? Osim toga, iz Fronta napadaju i druge opozicione subjekte poput Demokrata, Socijalističke narodne partije i građanskog pokreta URA. Može li, nakon toliko razmirica i javnih prepucavanja, opozicija naći zajednički imenilac?

Promašenim, nelogičnim i neistinitim tvrdnjama i ne treba komentar. Ne napadaju pojedinci iz Fronta Lekića ili koga drugo od nas, već vode rat sa opozicionim biračima koji su Lekića, Demos ili koga drugo izabrali za svoju opciju.

Suludo je optužiti Demos da je pod kontrolom DPS-a. Miodrag Lekić je upravo od DPS politike pokraden na izborima. Takvim besmislicama pomaže se DPS-u, a sebi nanosi šteta. U laži su kratke noge, a u besmislenoj galami o svemu i svačemu začepljene uši. Vrijeđanjem dojučerašnjih prijatelja i saveznika govori se više o sebi nego o nama. Kada smo se razišli i poželjeli dobru sreću jedni drugima, mi iz Demosa smo i mislili to što smo rekli. Oni koji su se pokajali zbog lijepih riječi sada vrijedjaju. Građani su tu da presude.

Da li vjerujete da protesti ispred Skupštine Crne Gore, koje je za septembar najavio Demokratski front, mogu, na bilo koji način, uticati na vlast? Iako predstavnici fronta nijesu posebno pozivali nikoga iz opozicije, da li će Demos podržati te proteste?

To su protesti Demokratskog fronta i to je njihovo pravo. Pravo je da na njih zovu ili ne zovu. Moram priznati da mi nije jasno kako jedan od lidera poziva sve koji su opozicija da dodju, a već sledeći dan, dva i mjesec opominje kako su Demos ili Demokrate projekat režima, stranih ambasada i Udbe? Takvog pozivanja nije bilo skorije. Po onoj prepravljenoj narodnoj- pozivam te ali nemoj da ti padne na pamet da dođeš. Lično nisam mazohista i nakon 14 godina isključivo opozicionog staža niko me neće disciplinovati i učiti opozicionom djelovanju.

Na šta tačno mislite?

Ko je htio sa nama uz uvažavanje da razgovara uvijek smo bili spremni. Kome smo sumnjivi neka potraži nesumnjive ili konačno pronađe samog sebe. Smiješno je i tužno istovremeno. I borba za birače mora imati nivo, makar među nama koji se bespoštedno borimo protiv režima. Ljudi koji podržavaju DEMOS uz nas su svojom voljom i po vlastitoj slobodi. Vic politika kod opozicionara ne prolazi. Izmišljotine, doskočice i uvrede na naš račun neće nam naškoditi, a ako donesu korist autorima neka im je sa srećom.

Bonus video: