Bošnjak: Preispitati imovinu svih funkcionera i njihovih porodica

„A koliko je samo imovine koju nijesu prijavili, ili one koja su prepisali na užu porodicu, pa su im djeca od dvadeset i koju godinu već ’mali bogataši’ sa imovinom koja se mjeri na desetinama i stotinama hiljada eura", navela je Bošnjak
68 pregleda 24 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.08.2015. 16:04h

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak pozvala je državnog tužioca da preispita način sticanja imovine svih državnih i lokalnih funkcionera, njihovih supružnika, naslednika i uže rodbine.

Bošnjak je ocijenila da je, izgleda, postala praksa funkcionera vlasti da zloupotrebljavaju i sopstvenu djecu, pa na njih, kako je navela, prenose svoju vrlo sumnjivo stečenu imovinu.

„Jer znaju da se Komisiji za sprječavanje sukoba interesa ne mora prijavljivati imovina djece koja, navodno ne žive sa njima u istom domaćinstvu. No, ko uostalom provjerava gdje ta djeca žive“, navodi se u saopštenju Bošnjak.

"Vijesti" su juče objavile da je Dragana Stijepović, kćerka gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, vlasnica je dvosobnog stana od 72 kvadrata u samom centru Budve, što njen otac nije prijavio u posljednjem imovinskom kartonu Komisiji za sprečavanje konflikta interesa.

Prema njenim riječima, suština je da oni tu sumnjivo stečenu imovinu žele da prikriju, jer je neobjašnjivo kako neko od plate od hiljadu eura može da kupuje stanove, kuće i druge nekretnine koje vrijede na stotine hiljada.

„A kako će njihova djeca, koja su jedva punoljetna, to dokazati, oni o tome ne haju, jer se osjećaju zaštićenim i jačim od institucija sistema što, nažalost u ovakvoj Crnoj Gori i jesu“, smatra Bošnjak.

Kako je navela, čak iole kompjuterski pismen čovjek, analizirajući prijavljenu imovinu na sajtu Komisije onda kad je ova politička “elita” došla na vlast, i trenutno stanje, vidi kako su su se, maltene bez izuzetka, obogatili vlastodržci i na državnom i na lokalnom nivou.

Bošnjak je kazala da se funkcioneri, koji su nekad jedva sastavljali kraj sa krajem, sad „baškare i troše za noć ono što većina građana ne može zaraditi ni za nekoliko mjeseci rada“.

„A koliko je samo imovine koju nijesu prijavili, ili one koja su prepisali na užu porodicu, pa su im djeca od dvadeset i koju godinu već ’mali bogataši’ sa imovinom koja se mjeri na desetinama i stotinama hiljada eura. Nerijetko zloupotrebljavaju i roditelje, svoje i svojih supružnika, uglavnom penzionere, koji sad imaju vrijedne nekretnine, vjerovatno ’legalno’ stečene od penzije od par stotina eura", navela je Bošnjak.

Prema njenim riječima, dok više od pola Crne Gore jedva preživljava, „vulgarna politička ’elita’ je delegirala svoje nasljednike da budu gospodari našoj djeci“.

Njihova djeca, kako je kazala, ne brinu o svojoj budućnosti, posao ih čeka i rukovodeće mjesto u nekom od državnih organa ili preduzeća u vlasništvu države, ili im se omogući monopol u nekom dobarom privatnom biznisu.

„A naša djeca, pored diploma koje su stekli znanjem na eminentnim univerzitetima, a ne zato što su ’nečiji, sjede kući i nemaju posla. Ove neznalice i gotovani im zauzimaju mjesta i imaju namjeru da im kroje sudbinu“, rekla je Bošnjak.

Ona je pozvala državnog tužioca da preispita način sticanja imovine svih državnih i lokalnih funkcionera, njihovih supružnika, naslednika i uže rodbine.

„I ne samo onih iz vlasti, već i onih iz opozicije, pa da konančno saznamo modus kako su pojedini od plate od par stotina eura sticali vrijedno bogatstvo. Neka se konačno razjasni ta magična formula“, naglasila je Bošnjak.

Ona je ocijenila da je izgubljen svaki osjećaj mjere, da je „elita” postala bahata i bezkurpulozna i da su na sve spremni za zadrže sumnjivo stečeno bogatstvo i ničim zaslužene privilegije i pozicije.

„Ali zato će im obespravljeni i pokradeni građani na protestima 27. septembra postavljati vrlo nezgodna pitanja, i mislim da je došlo vrijeme da konačno polože račune, ako ne pred tužiocima, ono pred građanima. Nijesu građani slijepi, Crna Gora je mala i sve se zna“, poručila je Bošnjak.

Bonus video: