Traže da se pokrene postupak zabrane rada Partije udruženih penzionera i invalida

Vuletić je kazao da Povorku treba shvatiti kao "protivprirodni blud", dodajući da njihov simbol umjesto zvijezde petokrake treba da bude crveni fenjer
18 komentar(a)
Povorka ponosa, Foto: Luka Zeković
Povorka ponosa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.08.2015. 15:21h

NVO LGBT Forum Progres i Hiperion pozvale su Ministarstvo unutrašnjih poslova da pokrene pred Ustavnim sudom postupak za zabranu rada Partije udruženih penzionera i invalida (PUPI).

Lider PUPI-ja Vojo Vuletić učestvovao je u javnoj debati o vizuelnom identitetu najavljene Povorke ponosa u Nikšiću, i tom prilikom je kazao da Povorku treba shvatiti kao "protivprirodni blud", dodajući da njihov simbol umjesto zvijezde petokrake treba da bude crveni fenjer.

“PUPI je osim iznošenja svog stava o upotrebi simbola Povorke ponosa u Nikšiću, što nije sporno dok je u granicama slobode izražavanja, otišla značajno dalje čime se opredijelila za ugrožavanje Ustavom zagarantovanih ljudskih prava i sloboda direktno izazivajući i podstičući mržnju prema LGBT osobama”, smatraju u LGBT Forum Progresu.

U ovoj NVO ističu da iako je “ovaj politički subjekat trenutno marginalan”, njegovi javni istupi, invidualno i kroz udruživanje u šire političke saveze, otežavaju i onemogućavaju društveno prihvatanje LGBT osoba, što je jedan od strateških ciljeva Vlade, i podstiču dalju diskriminaciju i nasilje prema LGBT osobama.

Prema Zakonu o političkim partijama zabranjeno je djelovanje partije čiji su ciljevi usmjereni, između ostalog, na kršenje Ustavom zajamčenih ljudskih prava i sloboda i izazivanje i podsticanje nacionalne, rasne, vjerske i druge mržnje ili netrpeljivosti.

Bonus video: