"KORAK KA PRIBLIŽAVANJU I PRODUBLJIVANJU SARADNJE"

Husović: Dobri politički odnosi Crne Gore i Kosova biće unaprijeđeni kada dođe do bolje ekonomske i regionalne saradnje

"Ponudićemo da sarađujemo na svim poljima kako bi zajednički napredovali u tim procesima koji su od velikog značaja za obje države", istakao je Husović
90 pregleda 0 komentar(a)
Rasim Demiri, Rafet Husović, Foto: Kabinet potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj
Rasim Demiri, Rafet Husović, Foto: Kabinet potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj
Ažurirano: 13.01.2019. 01:42h

Dobri politički odnosi Crne Gore i Kosova biće dodatno unaprijeđeni kada dođe do bolje ekonomske i regionalne saradnje, ocijenio je potpredsjednik Vlade Rafet Husović.

On se sastao sa ministrom za regionalni razvoj Kosova, Rasimom Demirijem.

Husović je kazao da je današnji sastanak još jedan korak približavanja i produbljivanja saradnje između Crne Gore i Kosova.

"Dobri politički odnosi dvije države biće dodatno unaprijeđeni kada dođe do bolje ekonomske i regionalne saradnje", kazao je Husović.

Husović je upoznao goste sa trenutnom političkom i ekonomskom situacijom u Crnoj Gori.

"Takođe, upoznao je goste sa zakonskim okvirom koji se tiče politike regionalnog razvoja u Crnoj Gori, kao i sa usvojenom strategijom regionalnog razvoja i akcionim planovima za praćenje realizacije strategije. Sva to je omogućilo da imamo značajna ulaganja u infrastrukturne i razvojne projekte, prvenstveno na Sjeveru Crne Gore", piše u saopštenju.

Kako je rekao, s obzirom na to da je Crna Gora značajno napredovala u evro-atlanskim integracijama kao i na polju politike regionalnog razvoja, prenijeće svoja iskustva.

"Ponudićemo da sarađujemo na svim poljima kako bi zajednički napredovali u tim procesima koji su od velikog značaja za obje države", istakao je Husović

Demiri je zahvalio na toploj dobrodošlici i kazao da je zadovoljan što Crna Gora i Kosovo imaju veoma dobre odnose i kao plod tih dobrih odnosa došlo je do današnjeg sastanka.

"Mi smo novo Ministarstvo u Vladi Kosova, i njegovo formiranje proizašlo je iz realne potrebe ujednačenijeg razvoja svih pet regiona na Kosovu. U tom smislu, spremni smo na saradnju sa vašim kabinetom kao i sa institucijama koje se bave ovim pitanjem u Crnoj Gori kako bi mogli primjeniti vaša iskustva", rekao je Demiri.

On je upoznao Husovića sa organizacijom i načinom rada ministarstva na čijem je čelu kao i sa postignutim rezultatima ostvarenim u prethodnom periodu.

"Sagovornici su se saglasili da u narednom periodu poseban akcenat treba staviti i na prekograničnu saradnju opština dvije države, gdje bi se mogli realizovati značajni projekti iz oblasti kulture i turizma posredstvom fondova Evropske unije", kaže se u saopštenju.

Dogovoreno je dodatno angažovanje koje će dati dodatan podsticaj lokalnim samoupravama da sa više kapaciteta priđu zajedničkoj izradi prekograničnih projekata.