Miljanić: Vlada navikla na poniznost, Stanković ih šokirao

“Očekujemo odgovor na pitanja o klanu sa kojim se Marković povezuje”, kaže Miljanić
111 pregleda 18 komentar(a)
Zoran Miljanić, Foto: Savo Prelevic
Zoran Miljanić, Foto: Savo Prelevic
Ažurirano: 09.08.2015. 18:24h

Član skupštinskog Odbora za anitkorupciju Zoran Miljanić (Demos) pozdravio je odluku vrhovnog državnog tužioca da ne dozvoli miješanje izvršne vlasti u rad pravosuđa. On je takođe pozvao VDT Ivicu Stankovića da do kraja rasvijetli ovu aferu kako bi javnost konačno saznala da li postoji takozvani Mojkovački klan i ko je u njemu.

Miljanić je najavio da će u slučaju da se to ne dogodi, tražiti da se u parlamentu otvori pitanje, jer “svakodnevna prepucavanja ne vode ničemu”.

“S jedne strane potpredsjednik Vlade vrši pritisak na Vrhovno tužilaštvo da postupa, a s druge strane VDT pokušava da zaštiti integritet upozorenjem da takvi nastupi nisu primjereni i demokratskim društvima. Demos smatra da je svaki građanin jednak pred zakonom, pa tužilaštvo tako i treba i da se odnosi. Nikakva veća prava nema potpredsjednik Vlade od bilo kog drugog građanina”, rekao je Miljanić “Vijestima”.

Marković je juče ponovio izrazio očekivanje da će tužilaštvo utvrditi da li je on ugrožen, kao i da li je u Mojkovačkom klanu, kao što je to tvrdio bivši šef Odsjeka za organizovani kriminal Uprave policije Predrag Šuković.

Nakon što je Stanković javno opomenuo Markovića da tužioci po zakonu moraju biti objektivni i da posao ne smiju obavljati ni pod čijim uticajem, vicepremijer je u izjavi za “Dnevne novine” zatražio objašnjenje na koji način on vrši pritisak na tužilaštvo. “Da utvrdite ko je kriminalac, a ko lažov. Ja znam da nijesam ni jedno ni drugo, a još čekam da utvrdite istinu. A do tada ću vas stalno podsjećati, pa i po cijenu da vi to vidite kao pritisak”, rekao je Marković.

Miljanić očekuje da Stanković treba bez miješanja da se bavi dokumentima koje je Šuković pominjao, jer je on “prvi visokorangirani zviždač”. “ I da skine oznaku tajnosti sa tih dokumenata kako bi se konačno došlo do istine o takozvanom Mojkovačkom kriminalnom klanu. To uostalom očekuje i Marković”, rekao je Miljanić.

On međutim smatra da je reagovanje vicepremijera “direktno miješanje izvršne vlasti u rad pravosuđa”.“Vjerovatno se radi o ranijoj praksi da se isposluju neke stvari koje oni traže, ali ovaj put očigledno da u VDT ne postoji ta vrsta poniznosti”, navodi poslanik.

On podsjeća i na problematično hapšenje Šukovića bez naloga tužioca, zapitavši kakvo je povjerenje šefa kriminalistike u PJ Podgorica sa osnovnim tužilaštvom, po čijem je nalogu hapšen. “Ako ne dobijemo odgovore na ova pitanja, tražićemo ih u Skupštini“, kaže Miljanić. Šuković je pod istragom jer je na portalu “Vijesti” ostavljao komentare kojima je dovodio u pitanje dužinu životnog vijeka Markovića.

Bonus video: