Vuković: Parlamentarni izbori će donijeti rekonfiguraciju političke scene

On očekuje da se u novom sazivu parlamenta nađu i Demokratska Crna Gora (Demokrate), Demos, Građanski pokret URA, Socijaldemokrate (SD) i Crnogorska demokratska unija (Cdu)
14 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.08.2015. 12:41h

Predstojeći parlamentarni izbori donijeće rekonfiguraciju kompletne političke scene, a u novom skupštinskom sazivu biće i novoformirane partije, ocijenio je predavač na Fakultetu političkih nauka, Ivan Vuković.

On očekuje da se u novom sazivu parlamenta nađu i Demokratska Crna Gora (Demokrate), Demos, Građanski pokret URA, Socijaldemokrate (SD) i Crnogorska demokratska unija (Cdu).

Vuković smatra da bi Demos, kog vidi kao potencijalnog novog koalicionog partnera Socijaldemokratske partije (SDP), i Demokrate, za koje očekuje da na izborima nastupe samostalno, mogli nadjačati trenutno vodeće opozicione snage –Demokratski front (DF) i Socijalističku narodnu partiju (SNP).

“U odnosu na DF koji je, u nedostatku adekvatnog odgovora na odlazak lidera Miodraga Lekića, odabrao put političkog radikalizma, SNP je u značajno boljoj poziciji i, ukoliko izbjegne nove potrese na vrhu, mogla bi biti konstituent nove vladajuće većine kakav god bio ishod izbora”, kazao je Vuković agenciji MINA.

On smatra da će Pozitivna Crna Gora tražiti koalicione partnere za izbornu utakmicu, kao i da bi “snažno pro-crnogorski opedijeljenim biračima” koji ne glasaju DPS a kojih nije mali broj, savez Pozitivne, Cdu i SD mogao djelovati kao zanimljiva politička ponuda.

Kada je u pitanju Demokratska partija socijalista (DPS), kako je rekao Vuković, s pažnjom treba pratiti nastavak unutrašnje reorganizacije i kadrovske obnove u toj partiji.

“Imajući u vidu stepen uticaja DPS-a na ukupne prilike u Crnoj Gori, iskreno se nadam da će se navedeni reformski procesi nastaviti i da će u okviru ove partije prostor dobiti novi ljudi s više energije, entuzijazma i ljubavi prema državi u kojoj žive”, naveo je Vuković.

On smatra da će od ishoda tih procesa zavisiti kurs i dinamika ukupnog političkog razvoja Crne Gore.

Vuković je kazao da visok rejting DPS-a i apsolutna dominacija u odnosu na političke konkurente skrivaju brojne izazove s kojima će se ta partija morati suočiti.

“Između ozbiljnosti političkih poruka koje stižu s partijskog vrha i, ako je suditi prema rezultatima rada onih kojima su upućune, načina na koje se one doživljaju na pojedinim nižim partijskim instancama već neko vrijeme postoji očigledna diskrepanca. S obzirom na osjetljivost političkog i ekonomskog trenutka Crne Gore, nedopustivo je veliki broj primjera neodgovornog odnosa predstavnika vlasti prema državnim interesima”, naveo je Vuković.

Prema njegovim riječima, očito nesvjesni opšteg društvenog ambijenta, mnogi kao da su zaboravili zbog čega su izabrani na funkcije.

Komentarišući odnose unutar saveza DPS-SDP, Vuković je naveo da je dodatno komplikovanje odnosa među partijama na vlasti u periodu nakon njihova dva kongresa očekivano.

Kako se budu primicali naredni parlamentarni izbori, taj odnos će, kako je naglasio, biti samo gori iako je već sada komunikacija između zvaničnika dvije partije svedena na nivo koji je prilično nizak i za crnogorske političke standarde.

“Osim u dijelu koji se tiče vanjskopolitičkih obaveza naše države, sasvim je jasno da vladajuća koalicija već neko vrijeme postoji samo na papiru”, rekao je Vuković.

On je ponovio da do palamentarnih izbora, uprkos “golemoj potrebi”, neće doći prije decembarskog sastanka šefova diplomatije država NATO saveza.

Upitan da prokomentariše ocjenu Demosa da “napadi” DPS-a, ali i pojedinih medija, na SDP, kao i kampanja koju, kako smatraju, Vlada vodi protiv parlamenta ugrožavaju legalnost funkcionisanja političko-ustavnog sistema u državi, Vuković je ocijenio ironičnim to što takve ocjene dolaze od pojedinaca koji najveći dio poslaničkog mandata bojkotuju rad Skupštine.

“Zanimljivo je i pomalo ironično da komentari o ugroženosti ustavno-pravnog položaja Skupštine Crne Gore dolaze od pojedinaca koji su najveći dio svog poslaničkog mandata potrošili bojkotujući njen rad”, naveo je Vuković.

Isto, kako smatra, važi i za činjenicu da u ocjeni premijera Mila Đukanovića o parlamentarnoj diktataturi pomenuti pojedinci prepoznaju nagovještaj državnog udara, a da im je nekako “promakla” nedavna izjava opozicionog lidera o tome da bi se krajem septembra mogao desiti nasilni ulazak njegovih političkih istomišljenika u institucije sistema.

“Politikantstvo na stranu, poučen brojnim primjerima iz političke prakse zemalja mlade demokratije, apsolutno sam saglasan s principijelnim stavom da bi ulogu parlamenta u političkom sistemu Crne Gore, bez obzira na to ko u njemu činio većinu, trebalo dalje jačati”, kazao je Vuković.

On, kako je rekao, ne smatra da bi Skupština trebalo da vrši puku verifikaciju svega što vlada odluči, odnosno “da igra ulogu transmisionog kaiša, kako to definiše politička teorija”.

“Istovremeno, nije politički normalno da poslanici iz redova jedne od partija na vlasti sistematski glasaju protiv zakonskih prijedloga prethodno podržanih od minist(a)ra koji tu istu partiju predstavljaju u vladi. Dakle, ili se stavovi pojedinih ministara u vladi ignorišu, o čemu do sada nijesmo imali prilike da čujemo, ili se ti ministri ne snalaze najbolje u zakonodavnom postupku, ili u parlamentu zbilja postoji politička većina bez izbornog mandata”, objasnio je Vuković.

Bonus video: