Knežević: Ako Krivokapić poslije svega odluči da dočeka proljeće sa Đukanovićem...

Prema njegovoj ocjeni, u trenutku kad se vladajuća koalicija raspada po svim šavovima, a međusobne optužbe o korupciji, zloupotrebi službenog položaja i sumnjivim privatizacionim aranžmanima kucaju na vrata državnog tužioca, potpuno je logično da Krivokapić pokrene inicijativu o nepovjerenju Vladi
0 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.08.2015. 11:10h

Demokratska narodna partija (DNP) pozvala je danas predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Ranka Krivokapića da se javno izjasni da li će podržati inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić saopštio je u petak da će ta partija pozvati opozicione subjekte koji imaju predstavnike u crnogorskom parlamentu da se pokrene postupak za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Predsjednik DNP-a Milan Knežević kazao je da će ta partija podržati svaku inicijativu koja bi rezultirala izglasavanjem nepovjerenja Vladi, i formiranjem nove Vlade bez Demokratske partije socijalista, koja bi pripremila i organizovala izbore implementirajući novo izborno zakonodavstvo.

On je kazao, pošto se radi o ozbiljnoj inicijativi, da pretpostavlja da je bazirana na već obezbijeđenoj podršci 41 poslanika.

"S obzirom da opozicija ima 36 poslanika, moram primijetiti da nedostaje šest poslanika SDP-a, u cilju obezbjeđivanja potrebne većine za izglasavanje nepovjerenja Vladi. Zbog toga smatram veoma značajnim da ovu inicijativu podrži Krivokapić, jer je to preduslov za njen uspjeh", kaže se u reagovanju Kneževića.

Prema njegovoj ocjeni, u trenutku kad se vladajuća koalicija raspada po svim šavovima, a međusobne optužbe o korupciji, zloupotrebi službenog položaja i sumnjivim privatizacionim aranžmanima kucaju na vrata državnog tužioca, potpuno je logično da Krivokapić pokrene inicijativu o nepovjerenju Vladi.

"Ukoliko predsjednik SDP-a, uprkos svim ozbiljnim optužbama koje upućuje premijeru Milu Đukanoviću, odluči da u Đukanovićevoj Vladi dočeka proljeće, onda je ova, i svaka druga inicijativa o nepovjerenju Vladi, izlišna, i rezultiraće samo pozicioniranjem i snaženjem Đukanovića", navodi Knežević.

On je javno pozvao Krivokapića da odgovori crnogorskoj javnosti da li će podržati inicijativu o nepovjerenju Vladi, ili će nastaviti, kako kaže, s medijskim vesternom u kojem svi pucaju, a niko ne želi da pogodi cilj.

"Njegov odgovor će u značajnom razriješiti misteriju da li u ovom koalicionom vesternu Krivokapić ima dvojnike za opasnije scene", kaže Knežević.

On smatra da je jedini izlaz iz ovog institucionalnog lavirinta održavanje protesta 27. septembra, ali da je spreman da podrži svaku smislenu inicijativu, koja će imati ishodište u javnom definisanju opozicionih prioriteta.

"Zato ovu inicijativu i doživljam kao neodvojivu od odluke Demokratskog fronta da u septembru počne proteste. Drugim riječima, neophodno je da se istinske opozicione snage nakon zvaničnih razgovora usaglase, i usvoje opozicioni memorandum, koji će podrazumijevati da svi podržimo inicijativu o nepovjerenju Vladi", poručio je Knežević.

U slučaju neuspjeha te inicijative, kaže on, svi treba da učestvuju u najavljenim protestima.

Knežević je kazao da bi opozicioni memorandum predstavljao jedinstven odgovor na aktuelna dešavanja u vladajućoj koaliciji, ali i jasno određenje prema opozicionim biračima, da nijedan od opozicionih subjekata neće praviti koalicione aranžmane s DPS-om i SDP-om.

On je kazao da je spreman da i zvanično uputi ovako koncipiran Memorandum na izjašnjenje svim opozicionim subjektima, da bi u dogledno vrijeme, nakon njegovog usvajanja, krenuli u realizaciju proklamovanih ciljeva.

"Uvjeren sam da je samo tako moguće stvoriti atmosferu opozicionog povjerenja uoči 27. septembru, ali i onemogućiti DPS i SDP da biraju poželjne opozicione partnere, i time amnestiraju sebe od odgovornosti za dvodecenijsko uništavanje Crne Gore", rekao je Knežević.

Bonus video: