Vilijams: Neke članice i dalje nisu za proširenje

“Članice su i dalje duboko podijeljene o pitanju proširenja”
50 pregleda 3 komentar(a)
Majkl Vilijams, Foto: Ir.as.nyu.edu
Majkl Vilijams, Foto: Ir.as.nyu.edu
Ažurirano: 07.08.2015. 05:34h

Pozitivna retorika o proširenju koja dolazi iz NATO-a i zemalja članica nije uvijek u skladu sa realnošću jer su članice i dalje duboko podijeljene kada je u pitanju uvođenje novih država u članstvo, ocijenio je profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Njujork, Majkl Vilijams.

Vilijams je u intervjuu za ugledni časopis “Forin Afers”, odgovarajući na pitanje da li je NATO dostigao svoje granice u proširivanju u Evropi, kazao da su članice Alijanse i dalje podijeljene o pitanju proširenja jer neke smatraju da bi uvođenje novih država u članstvo dovelo do nepotrebne eskalacije tenzija između Rusije i NATO-a.

“Na samitu u Velsu Alijansa se složila da će pratiti napredak Crne Gore ka članstvu i da će do kraja 2015. odlučiti da li će je pozvati da se pridruži. Dodatno, uz ovaj specifičan plan za jednu zemlju aspiranta, NATO nastavlja da tvrdi da vrata ostaju otvorena za one koji žele članstvo. Nažalost, retorika puna nade koja dolazi iz NATO-a i zemalja članica nije uvijek u skladu sa realnošću. Istina je da su članice i dalje duboko podijeljene o pitanju proširenja jer neke ispituju da li bi dodatno proširenje nepotrebno izazvalo eskalaciju već visokih tenzija sa Moskvom”, rekao je Vilijams.

Viša saradnica na “Carnegie Europe” Džudi Dampsi ocijenila je juče da bi Crna Gora svojim strateškim položajem mogla poslužiti NATO-u i da bi pristupanje Crne Gore NATO-u urušilo planove Rusije da gradi pomorske baze u tom dijelu.

Bonus video: