PROTIV INICIJATIVE

DPS neće Vučića za počasnog Bjelopoljca

Protiv inicijative bio je lider Nove Andrija Mandić, koji Vučiću zamjera zbog bliskosti sa premijerom Đukanovićem
14 komentar(a)
Milo Đukanović, Aleksandar Vučić, Foto: Vlada Crne Gore
Milo Đukanović, Aleksandar Vučić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.08.2015. 05:27h

Demokratska partija socijalista (DPS) najvjerovatnije neće podržati predlog grupe građana da premijer Srbije Aleksandar Vučić bude proglašen za počasnog građanina Bijelog Polja, saznaju “Vijesti”.

Kako je “Vijestima” potvrdio izvor iz vrha bijelopoljskog DPS-a, u toj stranci smatraju da progašavanje Vučića počasnim građaninom nije prioritet gradskih vlasti i da opština ima važnijih stvari. On je kazao i da je gradska vlast rezervisana prema pokretačima inicijative.

U peticiji Građanske inicijative navodi se da Vučiću treba dodjeliti odlikovanje jer građani Bijelog Polja “cijene njegovu spoljnu politiku koja zbližava ljude u regionu”, navodeći da je Vučić “centralna ličnost današnje srpske politike”.

Iako je predstavnica Građanske inicijative Marija Minić tvrdi da iza peticije ne stoje političke partije, poznavaoci prilika navode da je ideja potekla iz lokalnog odbora Nove srpske demokratije (Nova). Slična inicijativa najavljivana je iz Nove prije više od mjesec, ali su u toj stranci tada odložili konferenciju za novinare na kojoj je ona trebalo da se obznani.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz opozicije, protiv inicijative bio je lider Nove Andrija Mandić, koji Vučiću zamjera zbog bliskosti sa premijerom Milom Đukanovićem, dok je inicijativu protežirao šef bijelopoljskog odbora Slavko Fuštić.

U međuvremenu je pokrenuta je peticija, koju je do sada potpisalo hiljadu Bijelopoljaca i koja bi do kraja nedjelje trebala da bude predana lokalnom parlamentu.

Predsjednik opštine Aleksandar Žurić kazao je da svako ima pravo na podnošenje inicijative, ali da je druga je stvar sagledavanje njenog utemeljenja.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nedavno je proglašen za počasnog građanina Berana, a za tu odluku glasali su poslanici vladajuće koalicije SNP-a i Demokratskog fronta kao i i DPS. Počasnim građanima Ulcinja proglešeni su i premijer Albanije Edi Rama i kosovski šef diplomatije Hašim Tači, ali je tu odluku donio gradonačelnik Fatmir Đeka bez konsultacija sa lokalnim parlamentom.

Preporučujemo za Vas