Tražiće preispitivanje bezviznog režima za balkanske države?

Ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joahim Herman rekao je da ta njemačka pokrajina želi da odbijene azilante deportuje u države porijekla na Balkanu u roku od četiri do šest sedmica
6 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2015. 11:36h

Njemački političari zatražili su da se na listu država sigurnog porijekla stave Albanija, Kosovo i Crna Gora, što znači da u njima nema rata ni političkog progona, pa time ni razloga za traženje azila u Nemačkoj.

Kako prenosi Tanjug, Njemačka se suočava sa sve većim brojem izbjeglica, a posebne probleme predstavljaju ljudi sa zapadnog Balkana, odnosno, lažni azilanti, tako da su pojedini njemački političari tražili da se za balkanske države preispita odluka o bezviznom režimu.

Srbija, Bosna i Makedonija već su proglašene takvim državama.

Ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joahim Herman rekao je da ta njemačka pokrajina želi da odbijene azilante deportuje u države porijekla na Balkanu u roku od četiri do šest sedmica, prenose njemački mediji.

Planom je i, kako se navodi, predviđeno otvaranje dva centra za prijem i povratak u kojima bi se podnosioci zahtjeva za azil iz Albanije i drugih država sa jugoistoka Evropa prihvatalii, smještali i odatle odmah vraćali u države porijekla.

Prvi od ta dva centra biće u blizini Ingolštata i već ovog mjeseca će početi sa probnim radom.

I Savezna služba za migraciju i izbjeglice reagovala je na povećan broj izbjeglica tako što bi u četiri takozvana centra za odlučivanje trebalo da se obrade zahtjevi koji su na čekanju, a tu je riječ, prije svega, o azilantima iz Iraka, Sirije i Eritreje koji skoro stoprocentno dobijaju azilantski status.

Krajem juna je ta služba saopštila da ima prekao 240 hiljada slučajeva koji još nisu obrađeni, a u Nirnbergu je prvi centar već počeo sa radom.

Bonus video: