Gvozdenović napao Krivokapića: On je direktni krivac za propale projekte

"Onaj ko nije spreman da donosi odluke, njemu nije mjesto u Vladi", kazao je Gvozdenović
56 pregleda 119 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.08.2015. 18:07h

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović optužio je šefa Skupštine i Socijaldemokratske partije (SDP) Ranka Krivokapića da je direktni krivac za propast projekata na Kraljičinoj plaži i Mamuli.

On je, na radnog diručku sa novinarima povodom predstavljanja aktuelne turističke sezone, najavio da će planove za te projekte ponovo ponuditi Skupštini na usvajanje i da očekuje da će oni biti usvojeni.

"Krivac za nerealizaciju ovog projekta je SDP, a odgovorno tvrdim da je direktni krivac predsjednik Skupštine Krivokapić. Prosto je neshvatljivo da ta partija nije imala nijednu primjedbu, da bi iznenada iz nama nepoznatih razloga glasala protiv tog predloga", naveo je Gvozdenović.

On je kazao da "nečinjenje jeste sigurna zavjetrina za političke pojedince, ali da je to fatalno za Crnu Goru" i da bi SDP sada trebalo da snosi odgovornost zbog tjeranja investitora..

"Onaj ko nije sklon ili se plaši da donese odluku, nema šta da traži u Vladi", kazao je Gvozdenović i naveo da je ključna stvar sada da Crna Gora ne ne izgubi povjerenje investitora.

"Prilikom rasprave u partlamentu bilo mi je ponuđeno da se izjašnjavanje o tim projektima odloži na jesen. Bio sam protiv, jer sam očekivao da ćemo dobiti podršku. Tenderska komisija je bila jednoglasna oko realzacije projekta. U pregovaračkom timu bila su tri predstavnika, od kojih je jedan bio iz SDP-a. Imali smo svu njihovu podršku. Šta se desilo u nekom momentu je pitanje kratkoročne politike, koja ne smije biti ispred dugoročnih interesa građana. Možda je najlakše ne donositi odluke, tada nemate kritike, onda možete d apredstavite sebe da set zašztili nešto od nečega, ali na ovaj način morate da snoite odgovornost", kazao je Gvozdenović.

Na pitanj eda li će biti ponuđen isti tekst, s obzirom da je Pozitivna najavila da će ga podržati, Gvozdenović je kazao da će nastaviti komunikaciju sa poslaničkim klubvima.

"Za sada nismo uočili neke zahtjeve za neku veliku dopunu. DPS je spreman za razgovore i za kompromise, ali nije spreman za naknadnu pamet. Bez novih investcija ne postoji mogućnost ubrzanog razvoja. Zbog toga se moraju snositi posljedice nedonošenja odluka. Ja se nadam da je investitor spreman da čeka", kazao je Gvozdenović.

Kao razlog za "naknadnu pamet", Gvozdenovića je naveo da su to prestrojavanja u nekim politčkim partijama, kao što je SDP.

400 hiljada turista od početka godine

Dosadašnji tok sezone direktorka Nacionalne turističe organizacije Željka Radak Kukavičić ocijaneila je kao veoma uspješan, a kao dokaz navela je da je od od početka godine Crnu Goru posjetilo skoro 400 hiljada turista ili 14 odsto više nego u istm periodu prošle godine.

"U tom periodu ostvareno je 1,9 miliona noćenaja. Za prvih šest mjeseci ostvaren je prihod od oko 145 miliona eura, devet odsto više nego prošle godine. Prema popdacima Monstata za prvih pola godine zabilježen je rast sa tržišta Rusije više od četiri odsto, aNjemačke čak 26 odsto više nego u istom periodu lani. U 2014. i 2015. kategorisano je 20 novih hotela sa oko 900 ležajeva, a hoteli sa 4 i 5 zvjezdica čine 36 odsto hotelskih ležajeva", kazala je Radak Kukavičić.

Bonus video: