Cvetković pisao DPS-u: Svi pioni posluže svrsi i neslavno završe

Gaulajter Momčilo Martinović je proćerivao iz Cetinja i slao u internaciju, ispostavilo se, ne SDP već mene
81 pregleda 6 komentar(a)
Dragan Cvetković
Dragan Cvetković
Ažurirano: 05.08.2015. 10:43h

Dragan Ćiro Cvetković, nezavisni odbornik u SO Cetinju napisao je otvoreno pismo cetinjskom odboru Demokratske partije socijalista, pod nazivom "Kad nacisti ponovo marširaju" - otvoreno pismo iz Jad Vašema.

Pismo prenosimo u cjelosti:

"Kao u jeftinom trileru, potonja sjednica lokalnog parlamenta na Cetinju, nastavila se nestankom audio i video materijala, koji svjedoči o dogadjajima. Očekivano. Retuširanje stvarnosti nije ništa novo. Sjetimo se, Trockog, aristokrate i maršala Tuhačevskog, Zinovljeva…. Nestali su čak i sa zajedničkih fotografija sa Staljinom. Retuširali su ih je Ježov, Jagoda, Berija. A i oni će kasnije, doživjeti istu sudbinu. To je tragika piona moćnoga Kobe. Uostalom, svi pioni, svi neslobodni ljudi, nose svoju tragiku. Posluže svrsi i neslavno završe.

No, ovaj totalitarni režim nije tema ovog teksta, već drugi režimi iz prve polovine prošlog vijeka i njihovi najnoviji recidivi. Jad Vašem sa Brda sjećanja podsjeća i opominje, da se nikada više ne ponove. Nažalost, na stratišta Aušvica, Dahaua, na “konačna rješenja”, progone, ksenofobiju, na egzekutore… nepodnošljivo asociraju riječi i djela političke skupine okupljene u OO DPS Cetinje.

Nijesam bio u sali kada je odbornik DPS-a Momčilo Martinović izrekao sporni vrijednosni sud. Nakon napuštanja odbornika SDP-a dato mi je benigno objašnjenje, koje sam “preveo” na sukob DPS-SDP na državnom nivou u vezi Kraljičine plaže, Mamule i drugih pokušaja rasprodaje najvrijednijih lokacija na crnogorskoj obali i pretvaranja u stanove za tržište. Ispostavilo se da je stvar mnogo dublja i to je razlog retuširanja stvarnosti i misterioznog nestanka audio i video zapisa.

Gaulajter Momčilo Martinović je proćerivao iz Cetinja i slao u internaciju, ispostavilo se, ne SDP već mene. Radikalna, ultradesničarska, ekstremistička skupina koja sebe naziva OO DPS je potvrdila u pisanom saopštenju da se istup gaulajtera Momčila nije odnosio na SDP. Meta ksenofobičnog napada je bio – nezavisni odbornik, koji, dakle, nema partiju iza sebe, nema UDBU, nema centre moći... I ovo nije slučajan, izolovan, pojedinačan naci-nastup. Ovdje se radi o ideologiji i smišljenoj, više puta ponavljanoj akciji. I predsjednik lokalnog parlamenta Jovan Martinović je imao sličan, neskriveni naci-napad pred kamerama Javnog servisa na TV duelu uoči lokalnih izbora na Cetinju. I dalje, u nekoliko javnih saopštenja iz tog perioda OO DPS Cetinje upućivan mi je govor mržnje kroz teške oblike ksenofobije. Smeta im svako ko je zadržao pravo da misli i govori slobodno. Sa još jednim opozicionim odbornikom koji je kroz analitičku kritiku ukazivao na sve greške i propuste obračunavali su se na gotovo istovjetan način i uz istovjetan vokabular.

Pitam se zašto 20 odbornika DPS-a, svezajedno sa spin doktorima i savjetnicima, ne žele da u dijalogu odgovore već zalaze u ksenofobiju i fašizam. Nedavno je isto zbog riječi na društvenim mrežama i duhovitog komentara dodatog jednoj fotografiji Filip Adžić sa Cetinja privodjen na informativni razgovor. I ovdje su riječ doživjeli kao mač. Logiku i razloge zbog čega ultradesničari i ekstremisti nešto rade ne treba tražiti u sferi racionalnog. Uvaženi profesor komunikologije na Univerzitetu u Bolonji, hiperintelektualni i lucidni Umberto Eko primjećuje da takav iracionalizam opstaje na kultu čina zarad čina samog- kult akcije radi akcije.

U svom ogledu “Vječni fašizam “ objavljenom prije dvadesetak godina Eko je skicirao listu elemenata tipičnih za ono što naziva ur-fašizmom ili vječnim fašizmom. On primjećuje da kod fašista “postoji strah od razlike” i zaključuje da “prvi znak jednog fašističkog ili predfašističkog pokreta upravo je strah od došljaka. Ur-fašizam je tako, po definiciji, rasistički”.

Za ur-fašizam neslaganje je jednako izdaji, kaže Eko, jer oni ne mogu podnijeti analitičku kritiku. Svaka sličnost sa OO DPS Cetinje je namjerna i nimalo slučajna.

A kad smo kod Italijana i fašizma, ne mogu da se ne sjetim maestra Bertolučija i njegove epske sage “Novecento”. Teoretičari sedme umetnosti nazivali su ovaj Bertolučijev film "freskom o događajima XX vijeka", ali i "filmom o lažima, ambicijama, suprotnostima….". Sliči, zar ne! Danas bi samo umjesto crnih košulja oblačili skupa odijela.

Da me nakon 53 godine života na Cetinju pošalju u internaciju i nije neki problem. Moći će Cetinje bez mene. Nepoznanica je ko će biti sljedeći. Pa sljedeći… Zbog toga nije loše podsjetiti se na poemu luteranskog pastora, Njemca Martina Niemolera:

Kad su nacisti došli po komuniste, ja sam ćutao; jer nijesam bio komunista.

Kada su zatvorili socijaldemokrate, ja sam ćutao; jer nijesam bio socijaldemokrata.

Kada su došli po sindikaliste, ja sam ćutao; jer nijesam bio sindikalista.

Kad su došli po mene, nije preostao niko da se pobuni.

I zbog toga oslušnimo Eka koji nam poručuje da je fašizam još uvijek oko nas, i da je “naša dužnost da ga razotkrijemo i da upremo prstom na svaki od njegovih primjera svakog dana, na svakom mjestu na svijetu. Sloboda i oslobođenje zadaci su kojima nikada nema kraja”.

Na kraju, molim OO DPS Cetinje, da na narednom zasijedanju prodiskutuje i da odgovor na jedno pitanje koje je davno postavio Krivokapić (ne Ranko, već Boro): “Treba li spaliti Kiša“. Na još jedno pitanje, vjerujem, moraćete da odgovorite – nekome. Jer, kako mislimo da sa neonacističkim ideolozima i izvršiocima idemo ka EU i NATO savezu?", navodi Cvetković.

Bonus video: