Konjević odlučuje o partiji Ivana Brajovića

Socijaldemokratska partija, koju je Brajović sa pristalicama napustio prošlog mjeseca, tražila je ranije od MUP-a da ne dozvoli registraciju Brajovićeve stranke pod ovim imenom
84 pregleda 10 komentar(a)
Socijaldemokrate Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Socijaldemokrate Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.08.2015. 05:45h

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Ivan Brajović predao je juče zahtjev MUP-u za registraciju partije.

Socijaldemokrate su u petak održale Osnivačku skupštinu, a uskoro se očekuje i prvi kongres.

Socijaldemokratska partija, koju je Brajović sa pristalicama napustio prošlog mjeseca, tražila je ranije od MUP-a da ne dozvoli registraciju Brajovićeve stranke pod ovim imenom. Oni su u pismu ministru Rašku Konjeviću, koji je jedini član Vlade iz SDP-a, podsjetio da se naziv i oznaka partije moraju razlikovati od naziva, skraćenog naziva i oznake druge registrovane partije.

SDP-u je sporno i što bi registrovanjem Socijaldemokrata mogao biti preuzet identitet njihove partije, čije su pristalice poznate pod nazivom socijaldemokrate. U dopisu koji je generalni sekretar SDP-a Borislav Banović tada uputio Konjeviću navodi se da bi prihvatanje registracije nove stranke pod navedenim imenom predstavljalo kršenje Zakona o političkim partijama.

Nakon kongresa SDP-a, na kome je Brajović poražen u trci za predsjednika, on i dio njegovih pristalica napustili su partiju optužujući predsjednika Ranka Krivokapića za revanšizam i jačanje podjela u partiji. SDP je, uz Brajovića, između ostalih napustio i potpredsjednik Vlade Vujica Lazović.

Lazović je na osnivačkoj Skupštini, koja je bila zatvorena za javnost, rekao da su oni “partija moderne ljevice, ne ekstremne radikalne ljevice, a ne i bezlične izgubljene ljevice kojoj su lijevi samo ciljevi, a konkretna politka se svodi na izgubljeno mlataranje čas ka centru, čas lijevo čas desno”

Krivokapić je tražio od premijera Mila Đukanovića da razriješi Brajovića i Lazovića i ispoštuje koalicioni dogovor porema kojem SDP-u pripadaju tri ministarstka mjesta. Iz DPS-a se o tom zahtjevu još nijesu jasno odredili.

Bonus video: