Ambasador neće na obilježavanje 20-godišnjice “Oluje”

Hrvatska će vojnom paradom u centru Zagreba obilježiti dvije decenije vojne akcije “Oluja”, dok će centralna proslava biti održana sjutra u Kninu
152 pregleda 472 komentar(a)
Oluja Zagreb, Foto: Betaphoto/HINA
Oluja Zagreb, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 04.08.2015. 05:30h

Crnogorski ambasador u Hrvatskoj Igor Građević neće prisustvovati obilježavanju dvadesete godišnjice vojne akcije “Oluja”, iako mu je hrvatsko Ministarstvo odbrane uputilo poziv na vojnu paradu u Zagrebu. U hrvatskom ministarstvu, koje u ime Vlade organizuje paradu, kazali su da je crnogorskom ambasadoru upućen poziv ali da do juče nijesu dobili odgovor hoće li Građević doći na paradu.

“Vijestima” je u crnogorskoj vladi potvrđeno da Građević neće ići na paradu, ali da će tamo vjerovatno biti predstavnik ambasade.

Hrvatska će vojnom paradom u centru Zagreba obilježiti dvije decenije vojne akcije “Oluja”, dok će centralna proslava biti održana sjutra u Kninu. Na paradi će biti 2.850 učesnika, od čega je 2.200 pripadnika hrvatske vojske, dok su ostali pripadnici zaštite i spašavanja, vatrogasci i hrvatski branitelji. Na paradi će biti prikazano više od 300 scena borbene i neborbene tehnike.

U akcijama “Bljesak” i “Oluja” hrvatske snage su 1995. godine povratile kontrolu nad 18 odsto teritorije zemlje, koju su od 1991. godine držali srpski pobunjenici. Tokom “Oluje” ubijeno je više od 600 uglavnom starih srpskih civila, dok je u Srbiju izbjeglo više od 200 hiljada ljudi.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić nazvao je vojnu paradu negativnom porukom Srbiji, dok je premijer Aleksandar Vučić istakao da će sa pažnjom pratiti ko će učestvovati u paradi povodom “Oluje”. On je poručio da će učestvovanje na paradi smatrati antisrpskim stavom.

Učešće u paradi ranije su otkazale SAD, Velika Britanija, Njemačka i Slovenija, iako je Hrvatska pozvala sve članice NATO da pošalju svoje vojnike na paradu.

Paradi su se usprotivile hrvatske mirovne organizacije koje smatraju da treba odmoriti od “Oluje” i sjetiti se mirne reintegracije Podunavlja. Oni su Zagreb oblijepili natpisima "Rat je gotov. Idite kući", kao i mapama mjesta gdje su počinjeni zločini.

U Zagrebu parada, u Kninu otkrivaju spomenik Tuđmanu

Zbog neslaganja predstavnika Vlade i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović oko mjesta i načina proslave, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i godišnjica "Oluje" slaviće se u Zagrebu i Kninu.

Dok će danas centrom grada proći borbena i neborbena vozila, državni vrh okupiće se i sjutra na tradicionalnoj svečanosti u Kninu.

Kako navode hrvatski mediji, u Kninu će uz ceremoniju podizanja hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi biti otkriven i spomenik prvom predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu.

Bonus video: