Izmijeniti Zakon o državnoj imovini

Demokrate smatraju da stvari u državnoj svojini ne treba davati u podzakup jer javno nadmetanje ne smije biti zamijenjeno voljom zakupca i Vlade
54 pregleda 9 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 03.08.2015. 10:33h

Zakon o državnoj imovini mora biti izmijenjen jer protivrječi osnovnim principima pravične tržišne konkurencije, a gubitke snose građani i domaća privrede, ocijenjeno je iz Demokratske Crne Gore.

Potpredsjednik Demokrata, Momo Koprivica smatra da aktuelna dešavanja oko zakupa Svetog Stefana i Miločera upozoravaju na nepoštovanje, ali i na nedostatke Zakona o državnoj imovini.

„Posebno su štetne norme o zakupu. Zakup ne može i ne smije biti osnov za redefiniciju svojinske strukture. Pravična tržišna naknada može biti otkrivena samo na osnovu pravičnog tržišnog nadmetanja, a ne od vladinih procjenjivača koji nijesu savršen koncentrat znanja i moralnih vrlina“, rekao je Koprivica.

Zakonske norme o zakupu, kako je dodao ne smiju biti uvod u monopolizaciju zakupca.

Prema njegovim riječima, norma o podzakupu mora biti izmijenjena jer omogućava dosluh radi izigravanja javnog nadmetanja i konkurencije.

„Zakupac zarad izbjegavanja cjenovne konkurencije može sa konkurentom dogovoriti njegov odustanak, a zauzvrat mu obećava podzakup na nekim stvarima“, pojasnio je Koprivica.

Saglasnost države na podzakup, kako je dodao, znači da je dosluh trougaoni.

Demokrate smatraju da stvari u državnoj svojini ne treba davati u podzakup jer javno nadmetanje ne smije biti zamijenjeno voljom zakupca i Vlade.

„Zabrana podzakupa ili dodjela podzakupa u obaveznoj strogo definisanoj proceduri javnog nadmetanja uz nadzor države su prikladnija alternativna rešenja od sadašnjeg. Zabranu podzakupa na državnim stvarima poznaju uporedna zakonodavstva“, poručio je Koprivica.

On smatra da vlast umjesto vođenja razumne investicione politike priziva tragače za privilegijama, na šta ukazuje primjer zakupa Svetog Stefana i Miločera i pokušaji raspolaganja vrijednom državnom imovinom.

„Dodjele privilegija nijesu investicije. Naknadne izmjene ugovora o zakupu obesmišljavaju institut javnog nadmetanja iz Zakona o državnoj imovini. Javno nadmetanje pomaže da se izdvoji najefikasniji ponuđač, spreman da plati najvišu cijenu i da država uveća budžetski prihod“, kazao je Koprivica.

On je dodao da su naknadne pogodnosti nepoznate svim subjektima u pravom trenutku i ekskluzivno su vezane samo za jednog subjekta u trenutku koji njemu odgovara.

Koprivica smatra da naknadne izmjene zakupa imaju višestruke koruptivne dimenzije, a povlastice se ostvaruju posredstvom ilegalnih plaćanja.

„Prvo, naknadna izmjena cijene i roka znači da se javni resurs ne koristi za namjene predviđene ugovorom. Drugo, naknadno redefinisanje uslova zakupa dovodi do ostvarivanja imovinske koristi koja nije predviđena u ponudi učinjenoj ranije prilikom konkurisanja za dobijanje ugovora o zakupu“, rekao je Koprivica.

Takođe, kako je dodao, naknadna izmjena uslova zakupa oslobađa zakupca od straha koji generiše tržišna konkurencija.

Iz ove partije ukazuju na goruće probleme i sugerišu rešenja jer nijesu i neće biti, kako su kazali, agenti kapitalnih centara, niti partneri tragača za privilegijama, a jasan stav i glas Demokrata u Skupštini je kontrateža ataku na državne resurse.

Bonus video: