Dajković pisao Garčeviću: Da je danas 1999. bili biste protjerani iz Crne Gore

Dajković je kazao da se u aferi Depeša nalaze jasne instrukcije proslijeđene crnogorskim NATO promoterima
66 pregleda 97 komentar(a)
Vladislav Dajković, Foto: Pokret za neutralnost
Vladislav Dajković, Foto: Pokret za neutralnost
Ažurirano: 01.08.2015. 11:11h

Pokret za neutralnost pozvao je nacionalnog koordinatora za NATO, Veska Garčevića, da kaže zašto, kako su saopštili, obmanjuje javnost i lažira podatke o procentu građana koji su za i protiv članstva Crne Gore u Alijansi.

Član Upravnog odbora Pokreta za neutralnost, Vladislav Dajković, naveo je da Crna Gora, zahvaljujući, kako je kazao, Garčeviću i njegovim šefovima, ima istorijsku šansu da postane prvak u NATO integracijama.

„Nažalost, ta titula nije pohvalna, makar ne u očima slobodnih ljudi. Crna Gora bi, tako, postala prva zemlja koju je bombardovao NATO savez, a koja je nešto kasnije postala njegov član“, naveo je Dajković u otvorenom pismu Garčeviću.

Dajković je Garčevića zamolio da odgovori na pitanja, ne iz, kako je rekao, ličnih simpatija prema Pokretu za neutralnost ili njemu lično, već zbog javnosti, jer je riječ o najvažnijem društvenom i državnom pitanju Crne Gore.

„Zašto konstantno spinujete javnost i lažirate podatke o procentu za i protiv? Da li je to takođe instrukcija iz Brisela ili ste pobornik vjerovanja da stotinu puta izgovorena laž postaje istina? Koliko će nas članstvo u NATO tačno koštati, a ne uslovno, kao što znate da kažete“, pitao je Dajković.

On je Garčevića pitao i od koga nas NATO brani, kada smo okruženi članicama NATO-a – Hrvatskom, Albanijom, Italijom (na moru), Bugarskom, Mađarskom, Rumunijom, dok je Bosna i Hercegovina u Partnerstvu za mir, a Kosovo protektorat NATO-a.Dajković je naglasio i da je Srbija nedavno potpisala IPAP sporazum sa NATO savezom.

„Zašto konstantno netačno manipulišete i perfidno (i preko subliminalnih poruka u NATO propagandnim spotovima) izjednačavate proces EU i NATO integracija? Na koncu: ako ste tako sigurni u vašu ideju i, kako kažete, rastuću podršku NATO integracijama – zašto sve agilnije izbjegavate referendum po tom pitanju“, pitao je on.

Prema riječima Dajkovića, Pokret za neutralnost se zalaže za EU integracije po principu neutralnih članica EU, poput, Austrije, Irske ili Malte. „Ukoliko ste čitali Lisabonski sporazum, biće Vam jasno da po stavu istog sporazuma 42/7 Irska klauzula garantuje neutralnost i bezbjednost svim članicama EU, nezavisno od toga da li su članice NATO-a ili ne“.

Kako je rekao, ukoliko Malta, hipotetički, kao neutralna zemlja u okviru EU bude meta napada, sve ostale zemlje članice EU imaju obavezu da joj „svim raspoloživim sredstvima“ pruže zaštitu i mehanizme za odbranu“.

„To, gospodine Garčeviću, na najbolji mogući način demonstrira da neutralnost ne mora, a priori – kako ste prije neki dan perfidno natuknuli – biti garantovana od strane Rusije, koja Vam je očito trn u oku“, dodao je Dajković.

Kako je naveo, nije samo EU mogući garant neutralnosti, za što se zalaže Pokret za neutralnost – i Ujedinjene nacije mogu garantovati neutralnost, što se, dodao je, može vidjeti na primjeru Turkmenistana.

„Na kraju – da li iko u Crnoj Gori vjeruje da oni koji vladaju na bazi afera Snimak i Depeša, oni koji su četvrt decenije uzurpirali vlast, oni koji su se enormno obogatili na račun građana, da ti isti ljudi – čiji je gospodin Garčević samo jedan od eksponenata – sada iz plemenitih pobuda brinu o bezbjednosti Crne Gore i NATO integracijama“, kazao je Dajković.

Prema njegovim riječima, nema dileme da je riječ o još jednoj prevari u kojoj igru igraju njihovi lični interesi, samo što je sada riječ o spoljnopolitičkom planu.

Iz Pokreta za neutralnost ocijenjeno je da je afera Depeša potpuno raskrinkala manipulacije vladajuće garniture, a samim tim i Garčevića, pokazujući da on „nije nacionalni, kako voli da se predstavi, već partijski koordinator za NATO“.

„Pokazalo se, da ste lažirali procenat građana koji se protivi NATO integracijama (za 11 odsto), ali Vi se nijeste bavili onim što je objelodanjeno, ne, već onim ko je to uradio. Dakle, svu suštinu ste, tipično informerski, zaobišli i kao davljenik se uhvatili za slamku spasa, koja vas nije spasila, doturajući javnosti spinerske obmane da su to objelodanili protivnici države“, navodi se u pismu Dajkovića.

On je poručio da bi Garčević, da je danas 1999. godina, godina NATO bombardovanja, bio protjeran iz Crne Gore, kao izdajnik i kolaborant neprijateljske vojske.

„Treba li podsjećati – 1999. godine na vlasti su bili apsolutno isti ljudi. Osim što je, možda, u međuvremenu, stasao neki partijski bot (omladinac) i preuzeo pokoju funkciju. Gospodine Garčeviću, da li je iko procesuiran zbog brutalno lažiranih podataka iz afere'Depeše? Zašto nije“, pitao je Dajković.

On je kazao da se u aferi Depeša nalaze jasne instrukcije proslijeđene crnogorskim NATO promoterima.

„Koje glase, između ostalih: izbjegavanje priče o bombardovanju 1999. jer narod nije zaboravio; ne spominjati činjenicu da su zemlje poput Albanije, Rumunije, Bugarske članice NATO-a, već prilikom reklamiranja u fokus staviti razvijene zemlje poput Norveške i Francuske, da se ističe koliko su ekonomski prosperirale zemlje koje su ušle u NATO (vidimo na primjeru Grčke koliko joj je članstvo u NATO-u pomoglo)“, naveo je Dajković.

Kako je rekao, instrukcija je bila i da se istakne koliko je stopa nezaposlenosti smanjena u svim članicama NATO-a.

„A ovamo: Portugal i Španija dostigli istorijske zenite po pitanju nezaposlenosti. Da se javnosti predoči koliko su bezbjedne NATO članice (Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Španija i Francuska u poslednjih 15 godina mete brutalnih terorističkih napada, i pored toga što su osnivači NATO saveza), i slični primjeri instrukcija“, kazao je Dajković.

Bonus video: