Kaluđerović: Crnoj Gori je dovoljan postojeći okvir saradnje sa NATO

Portparolka SNP-a je poručila da bi billo više nego korisno da nacionalni koordinator za NATO objasni logičku povezanost sopstvene teze da su interese za članstvo u Alijansi spoznale i katoličke i pravoslavne zemlje
109 pregleda 23 komentar(a)
Slađana Kaluđerović, Foto: SNP
Slađana Kaluđerović, Foto: SNP
Ažurirano: 30.07.2015. 14:29h

Crnoj Gori ne treba punopravno članstvo u NATO, već je sasvim dovoljan postojeći okvir saradnje, a zastupnici ulaska naše zemlje u Sjevernoatlanski savez ne prezaju od bilo čega ne bi li, mimo volje većine građana, ugurali Crnu Goru u taj vojni pakt, poručila je portparolka SNP-a, Slađana Kaluđerović.

"Tako su agitatori NATO-a, na tribini koja je održana u Herceg Novom, pred jedva dvadesetak prisutnih ljudi, iznijeli krajnje konfuzne i netačne informacije. Takve informacije imaju za cilj da podignu kritično nizak nivo podrške javnog mnjenja za pristupanje Crne Gore ovom vojnom savezu", kazala je Kaluđerović.

Portparolka SNP-a je poručila da bi billo više nego korisno da nacionalni koordinator za NATO objasni logičku povezanost sopstvene teze da su interese za članstvo u Alijansi spoznale i katoličke i pravoslavne zemlje.

"Ukazujemo gospodinu Garčeviću da su duhovna i svjetovna vlast već odavno definisane i kao takve podijeljene. Tako da bi bilo neophodno da ubuduće koristi neke suvislije argumente. Da je aktere NATO propagande sustigao nesporan, kako idejni tako i koncepcijski poraz, govori i činjenica da se u kontinuitetu pokušava provući teza kako je članstvo u Alijansi jeftinije od trenutne neutralnosti, što je samo po sebi neodrživo, posebno ako se uzme u obzir podatak da bi Crna Gora godišnje morala da izdvoji više desetina miliona evra za članstvo u ovom, prije svega, vojnom savezu" kazala je Kaluđerović.

Iz SNP-a ističu da je na tribini u Herceg Novom došlo do programskog saglasja između vladajućeg DPS-a i dijela opozicije.

"Podsjećamo javnost na neistinite tvrdnje da je NATO 66 godina garantovao globalni mir i pitamo da li je „blagodet“ zadesila: Grčku, Italiju, Španiju, Portugal, Irak, Iran, Avganistan, Siriju, Libiju, a prije svega Srbiju i Crnu Goru. Znamo da su neke od navedenih zemalja kao epilog konkrentnih NATO intervencija, imale brojne civilne žrtve i materijalne štete, ali i povrede teritorijalnog suvereniteta i integriteta. Naravno, sve pod izgovorom navodno ugroženih ljudskih prava. A da li je baš tako? Naravno da nije. Tako da se pitamo, da li je potrebno biti dio jednog ovakvog sistema?"

Kaluđerović podsjeća da su više puta iznijeti stav Socijalističke narodne partije da je Crnoj Gori sasvim dovoljan postojeći okvir saradnje sa NATO.

"Našoj zemlji ne treba punopravno članstvo u Alijansi. Osim Programa naše partije, na to nas obavezuje i većinski, negativan stav građana Crne Gore prema evroatlantskim integracijama." zaključila je Kaluđerović.

Bonus video: