Šehović i Lazović ćute o donacijama SD-u

Sud utvrdio da su Socijaldemokrate nezakonito koristile novac iz javnih fondova, odnosno sa računa Direkcije za željeznicu
12840 pregleda 11 komentar(a)
Lazović, Brajović i Šehović, Foto: Filip Roganović
Lazović, Brajović i Šehović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 14.02.2019. 07:42h

Ime odbjeglog biznismena Duška Kneževića ne nalazi se na spiskovima donatora Socijaldemokrata (SD) za izborne kampanje od 2016. godine.

Knežević je prije dva dana pozvao predsjednika Skupštine i lidera SD-a Ivana Brajovića, da upozna građane Crne Gore sa donacijama njegovoj partiji.

“Možda bi bilo dobro i da prethodno konsultuje Vujicu Lazovića i Damira Šehovića, ako uopšte komunicira sa njima kao ranije”, objavio je Knežević.

On nije naveo koliko je donirao SD-u, kao ni da li o tome posjeduje neki dokaz.

Visoki funkcioner SD-a i ministar prosvjete Damir Šehović i ambasador Crne Gore u Sloveniji Vujica Lazović (SD) juče nijesu odgovarali na pozive i poruke novinarke “Vijesti”, koja je pitala za navode Kneževića o donacijama SD-u.

Na spisku donatora koji su davali priloge u izbornim kampanjama od 2016. godine, objavljenom na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), nema Kneževićevog imena, kao ni drugih biznismena bliskih vlastima, ali su novac uplaćivali državni, partijski i lokalni funkcioneri.

Iz Atlas grupe juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” koliko novca je Knežević dao SD-u, kome i kada i da li su pare predate “na ruke” ili preko žiro-računa.

Nije odgovoreno ni na pitanja da li je Knežević donirao novac i nekoj drugoj partiji, da li je pomagao opoziciju i da li su mu vladajuće i opozicione stranke tražile novac.

Ni iz SD-a juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, u vezi sa donacijama koje im je navodno davao Knežević.

Sud utvrdio da je SD nezakonito koristio novac iz javnih fondova, zbog čega je u aferi “Ramada” osuđen njen funkcioner Nebojša Obradović. U tom postupku lider partije Ivan Brajović i više funkcionera SD-a je lažno svjedočilo, što je konstatovao sud u presudi Obradoviću.

Agencija za sprečavanje korupcije tada, međutim, nije pokrenula postupak protiv partije.

On je ranije saopštio da je donirao DPS-u, a u vezi sa tim objavljen je snimak na kome se vidi kako predsjednik Atlas grupe Duško Knežević u svojoj kući u Zeti funkcioneru DPS-a Slavoljubu Stijepoviću predaje koverat za koji kaže da se u njemu nalazi 97,5 hiljada eura. Knežević, kako se može čuti na snimku, navodi da je prethodno zamijenio 100 hiljada dolara, nakon čega Stijepović odlazi na predizborni skup DPS-a u Zeti na kome će biti i lider partije.

Agencija za sprečavanje korupcije je 11. februara, objavila da je DPS prekršio Zakon o finansiranju partija tokom izborne kampanje, jer je iz privatnih izvora 47,5 hiljada eura podijelio izbornim štabovima, a da ih nije evidentirao u svojim izvještajima.

Iz ASK-a nije odgovoreno na osnovu čega su utvrdili da je DPS prekršio zakon nezakonitom donacijom od 47,5 hiljada eura i gdje je nestalo još 50.000 eura. SDT istražuje navodno pranje para u ovom slučaju, a prema informacijama “VijestI” juče je saslušan bivši predsjednik opštinskog odbora DPS-a u Zeti Spaso Popović.

“Mafija me vreba na ulicama Londona”

Duško Knežević smatra da mu je ugrožena bezbjednost,. To je juče poručio on u obraćanju javnosti, ali i njegov advokat Zdravko Đukanović u izjavi TV Vijesti.

“Oni sebi daju za pravo sve, pa i to da organizuju hajke i političke progone svojih protivnika i neistomišljenike, da u taj progon uključe svoje medije servirajući laži i poluistine, ali i da mafiju pozovu u pomoć da me vreba na ulicama Londona...,” naveo je Knežević u obraćanju crnogorskoj javnosti.

Njegov advokat je za TV objasnio: “On smatra da mu je ugrožena bezbjednost. Ko koga prati, da li neko nekoga prati ja stvarno ne znam... ne bavim se time u razgovorima sa njim”, rekao je advokat, komentarišući navode Kneževića da ga neko tajno prati u Londonu, gdje se nalazi.

Advokatski tim Duška Kneževića, koji je osumnjičen za više krivičnih djela, predao je juče, kako su objavili, Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) predlog da on bude saslušan preko video-linka ili zamolnim putem preko nadležnih državnih organa Velike Britanije.

Advokat Zdravko Đukanović kazao je TV Vijesti da je uvjeren da će se u ovim postupcima dokazati nevinost njegovog klijenta.

Advokat objašnjava i zašto je Knežević njegov klijent sada pristao da bude saslušan iako je do sada javno tvrdio da nema povjerenja u crnogorsko pravosuđe, te da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić dio hobotnice.

Na pitanje da li se može očekati da britanske službe uhapse njegovog klijenta, Kneževićev branilac ovako odgovara da je to “stvar državnih organa Velike Britanije”.

Za Kneževićem je raspisana nacionalna potjernica jer je nedostupan SDT-u, koje je otvorilo istragu protiv njega zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza i doprinosa i pranje novca.

Knežević: Pomagao sam Milu da dođe do prvih miliona, koje je već imao u sivoj zoni

“Njima su svi krivi osim njih, koji imaju sve. To što posjeduje prva familija u Crnoj Gori nema niko ni približno. Nijedan premijer ili predsjednik ni u jednoj zemlji bogate EU. Ali to ima predsjednik u siromašnoj Crnoj Gori, koji iza leđa svojih građana i daleko od zakona gomila bogatstvo. Znaće se za svu njegovu imovinu, pa i onu koju za njegov račun drže prolazni “investitori” iz raznih krajeva svijeta”, poručio je juče Knežević, obraćajući se, kako je naveo u saopštenju, građanima Crne Gore.

On tvrdi da su pod kontrolom “prve familije” turistički rizorti, ogromni zemljišni posjedi na primorju, rudnici, hidrocentrale, banke, zavodi za planiranje prostora…

“Njemu su odgovorni i mnoge sudije i tužilac za specijalne potrebe, tajna društva, agencije, advokatske kancelarije za sve strane investicije, privatizacije, provizije za Telekom I A2A, pa i klanovi koji operišu s druge strane zakona. Sve je njihovo”, piše u saopštenju vlasnika Atlas grupe.

On objašnjava da “prvu familiju” plaše njegove objave jer je bio svjedok svemu što žele da sakriju.

“Počeli su da žrtvuju ljude koji su im bili odani vojnici. Neće da se zna da su uzimali donacije za sebe, putovali po najskupljim svjetskim destinacijama, odmarali se u kraljevskim apartmanima i to od mojih para. Nijesu htjeli da znate da sam baš njemu, zahvaljujući svom znanju, pomagao da dođe do prvih miliona, koje je on već imao u sivoj zoni.

Da li sam ja bio prijatelj ili neprijatelj Prvoga, koji sada kaže da nijesam bio dostojan njegovog prijateljstva? Kako god, valjale su mu moje kartice, moj novac, moja finansijska podrška, moja kuća za zabave i veselja. Istina je da se razlikujemo, jer moj sin ne ide u Las Vegas da kocka. Svakome se samo kaže i svako vidi ko govori istinu, a ko je skriva, izvrće i hoće da je zaključa”, naveo je Knežević.

Uz navode da je “Crna Gora oduvijek voljela gospodare, da im služi i kliče sve dok je ne napuste”.

“Pokazalo se da se ništa nije promijenilo ni sa ‘demokratskim gospodarom’ Crne Gore o čijim tajnama, dvostrukom životu i skrivenom bogatstvu ovih dana svjedočim. Ne bez rizika po moju sigurnost, ali bez straha. Ne smeta mi što mi je život ugrožen i što sada živim pod posebnim uslovima, jer je došlo vrijeme da se sazna puna istina o svemu. Posebno o njemu.

Zašto sam u sve ovo krenuo? Neko kaže iz straha jer su nam oduzeli sve, a onda sam i ja došao na red. Ne, jer su u današnjoj Crnoj Gori sigurniji su oni koji ćute nego oni koji govore. Jednostavno je, odlučio sam da se suprotstavim. Hoću da se oduprem besprizornom političkom progonu koji je pokrenut da bi mi lakše oteli ono što sam stvarao 30 godina. Borim se jer sam, iako sam dugo boravio u inostranstvu, svo znanje, međunarodne kontakte i kapaciete, uložio u Crnu Goru.

Sve što sam iznio i što ću tek saopštiti je puna i dokaziva istina.

Njome ne želim da vam se dopadnem ili da mi aplaudirate. Želim da čujete ono što ste već naslućivali i da vidite ono što ste vjerovatno pretpostavljali”, poručio je juče Knežević.

Bonus video: