PREDLOG VLADE O ZAKUPU

SDP neće glasati za Mamulu, Sveca i Kraljičinu plažu

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović je na konferenciji za novinare kazala da određene odredbe u ugovore nisu prihvatljive, ali i da ugovor nije prihvatljiv zbog pravnih i ekonomskih razloga
119 pregleda 0 komentar(a)
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 14.02.2019. 07:27h

Socijaldemokratska partije protivi se izdavanju ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula po Vladinom predlogu koji je u skupštinskoj proceduri, a neće ni podržati anekse ugovora o produženja zakupa za Sveti Stefan i Kraljičinu plažu.

Lider SDP –a Ranko Krivokapić je na pitanje hoće li glasati  za  anekse ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža i hotela Sveti Stefan i Miločer, kazao da je jasno da ta partija ne može dati glas da se na najboljem prostor crnogorske obale rade aprtmani i vikend kuće, te da tamo može biti samo hotel u posjedu države.

„Ako ne može biti isplativ hotel u zastićenoj kuturnoj i prirodnoj zoni Svetog Stefana u državnoj svojini, onda gdje može biti isplativ hotel. Ako tamo treba da se zidaju apartmani onda su nemogući  svi ostali hoteli u Crnoj Gori", istakao je Krivokapić

Krivokapić je kazao da je u Skupštini potrebno da  za predlog ugovora  o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Maula i aneksa ugovra za Sveti Stefan, Miločer i Kraljičinu plažu potrebna apsolutna većina svih poslanika. Ukupno ih ima 81, što znači da je potrebno da njih 41 glasa da bi ti dokumenti dobili prolaz u Skupštini. 

Ministarstvo: Ugovorom o zakupu Mamule zaštićeni državni interesi >>>

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović je na konferenciji za novinare kazala da određene odredbe u ugovore nisu prihvatljive, ali i da ugovor nije prihvatljiv zbog pravnih i ekonomskih razloga.

"Postoje odredbe ugovora koje su suprotne zakonima Crne Gore. A to su Zakon o morskom dobru, Zakon o državnoj imovini i Zakon o svojinsko-pravnim odnosima i državnom premjeru i katastru“, poručila je Vuksanović. 

Ranije je iz DPS-a rečeno da će najvjerovatnije prihvatiti zahtjev SDP-a  da  promijeni ministre Vujicu Lazovića i Ivana Brajovića koji su napustili tu partiju, ako  manja članica vladajuće koalicije podrži  tri Vladina predloga odluka koje su na dnevnom redu sjednice Skupštine Crne Gore, kao i izbor Dejana Peruničića za direktora ANB-a. 

“Riječ je  o ugovoru o zakupu  ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula,  produženju ugovora o zakupu hotela “Sveti Stefan” i budvanske  “Kraljičine plaže” sa “Adriatik propertisom”, koje je predložila Vlada, rekao je prekjuče “Vijestima” izvor iz užeg rukovodstva  DPS-a.

Ona je poručila da se SDP ne protivi valorizaciji projekta, ali pod uslovom zaštite državnih interesa.

Predsjednik Skupštine i SDP-a Ranko Krivokapić je kazao da je za ove ugovore potrebna apsolutna većina, odnosno 41 glas u Skupštini Crne Gore.

Vlada je ugovor o zakupu potpisala sa švajcarskim Oraskomom, a  Skupština o tome treba sjutra da se izjasni. Vladin ugovor sada nema potrebnu većinu od 41 poslanika jer ga  ne podržavaju SDP i opozicija. 

Oraskom, koji  gradi kompleks na  poluostrvu Luštica, ponudio je da Mamulu zakupi na 49 godina po cijeni od 1,5 eura po kvadratnom metru, a da morski akvatorij ostrva zakupi po cijeni od 90 centi po kvadratu. Plaćao bi 4.000 eura mjesečno po osnovu zakonu, što je 48.000 godišnje.