Đentiloni: Pristupanje Crne Gore je kompletiranje NATO

Đentiloni je naveo sardnju u ekonomskim odnosima dvije države i dodao da ona ima veliki potencijal u budućnosti u oblasti nafte, struje, odbrambenih sistema i turizma
4 komentar(a)
Paolo Đentiloni, Foto: Vlada Crne Gore
Paolo Đentiloni, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 30.07.2015. 12:06h

Jugoisočni pojas Alijanse veoma je važan i pristpunaje Crne Gore NATO-u je kompletiranje Atlanskog saveza u toj regiji, rekao je italijanski šef diplomatije Paolo Đentiloni.

On je danas razgovarao sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem, i ocijenio da je posjeta potvrdila dobre političke odnose dvije države.

Prema njegovim riječima, Italija je oduvijek uvjerena da je važno kako da NATO do kraja godine dođe do rješenja u vezi Crne Gore.

„Proces pristupanja NATO-u važan je ne samo zbog prijateljstva između Italije i Crne Gore već i zbog našeg uvjerenja da je jugoistočni pojas Atlanskogh saveza veoma bitan i pristupnje Crne Gore zapravo je kompletiranje NATO-a u ovoj regiji“, poručio je Đentiloni.

On je kazao da Crna Gora i Italija imaju zajedničke interese u odnosu na Evropsku uniju (EU) i zapadni Balkan.

„Dobro znamo da su ovi odnosi strateški, ne samo na ekonomskom i trgovinskom planu, na kojima se puno radi, već za nekoliko sedmica treba da očekujemo rezultate“, poručio je Đentiloni.

On je pojasnio da je to strateški proces, a da su osim ekonomskog aspekta, veoma važni i odnosi koji će omogućiti stabilnost, mir, kontrolu neregularne emigracije i ciljevi koji nakon teških godina rata moraju da se postignu na zapadnom Balkanu.

„Odnosi sa Evropom jedan su od osnovnih fakora koji mogu da pomognu u postizanju tog cilja“, precizirao je Đentiloni.

On je naveo sardnju u ekonomskim odnosima dvije države i dodao da ona ima veliki potencijal u budućnosti u oblasti nafte, struje, odbrambenih sistema i turizma.

„Imamo puno razloga da nastavimo da radimo zajedno“, zaključio je Đentolioni.

Lukšić je kazao da posjeta Đentilonija, dva mjeseca nakon posjete italijansskog predsjednika, višestruko govori o odnosima između Crne Gore i Italije.

„Italija je jedan od naših najvažnijih parnera u prosecu integracija i oblasti ekonomske i saradnje u drugim oblastima i istovremeno jedan od najglasnijih podražavalaca naših integracionih težnji kada je u pitanju EU i naše članstvo u NATO“, kazao je Lukšić.

On je zahvalio na veoma snažnoj podršci Italije crnogorskom integracinom putu i izrazio nadu da će Crna Gora do kraja godine imati veoma konkretan, ispunjen cilj, a to je poziv za članstvo u NATO.

„Italija je veoma važan partner Crnoj Gori i kada je ekonomska saradnja u pitanju, kompanije iz Italije su među najvećim investitorima, a ne treba pominjati značaj kompanjie A2A“, rekao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, očigledno je da su Italija i Crna Gora uspjeli da političke odnose materijalizuju konkretnim oblicima saradnje.

„Kako kada je u pitanju saradnja u integacijama, izgradnjom sistema vladavine prava, poboljšanje odbrambenih performansi, tako i ekonomiji, kulturi, obrazovanju i drugim oblastima“, zaključio je Lukšić.

Sa Đentilonijem se sastao i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Vujanović je u razgovoru istakao poštovanje za podršku Italije Crnoj Gori u evropskim i evroatlantskim integracijama.

Posebno je naglasio važnost nastavku i intenziviranju podrške Italije Crnoj Gori za članstvo u NATO.

Vujanović je konstatovao da je članstvo u NATO značajno za Crnu Goru, ali i da je veliki doprinos regionalnoj stabilnosti koja u kontinuitetu stvara obavezu očuvanja i unapređenja.

Kako se navodi u saopštenju, ocijenio je da bi članstvo Crne Gore u NATO bilo vrijedno i za NATO, koja bi nastavljajući politiku proširenja pokazala međunarodnoj zajednici da svoje integracione ciljeve ostvaruje u proširenoj državnoj porodici. Takođe je saopštio zadovoljstvo bilateralnim odnosima, ocjenjujući da postoji prostor za proširenje i nastavak inače veoma dobrih ekonomskih partnerstava.

Đentiloni je konstatovao da je Crna Gora odgovoran partner evropskih integracija i da je u NATO integracijama pokazala punu posvećenost članstvu. Istakao je da će Italija i dalje snažno podržavati NATO integracije Crne Gore, smatrajući da je NATO savez najbolji model za borbu protiv terorizma i vjerskog ekstremizma, koji je problem ukupne međunarodne zajednice.

Đentiloni se saglasio da su bilateralni odnosi dvije države bliski i prijateljski i da je zajednički interes njihovo dalje unapređenje.

Bonus video: