Hačison: Crna Gora je važna članica NATO, narod je jasno pokazao da želi da se pridruži Zapadu

Komentarišući referendum u Makedoniji, ambasadorka je istakla da SAD podržavaju politiku otvorenih vrata, tj. prijem novih članica
8 komentar(a)
Kej Bejli Hačison, Foto: Miloš Rudović
Kej Bejli Hačison, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 02.10.2018. 10:33h

Američka ambasadorka pri NATO Kej Bejli Hačison kazala je da je Crna Gora važna članica Alijanse.

"Crna Gora je najnovija članica naše Alijanse. Veoma smo zadovoljni što to jeste. Narod Crne Gore je jasno poručio da žele da budu dio Zapada i mi to pozdravljamo", kazala je Bejli Hačison na pitanje "Vijesti" kako komentariše navode predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trampa da su Crnogorci agresivan narod koji bi mogao izazvati Treći svjetski rat i šta to znači za američku podršku članu 5 (kolektivna odbrana).

Tramp je u julu ove godine poslije Samita NATO kazao da bi Crnogorci mogli izazvati novi svjetski rat, na pitanje novinara "Foksa" zašto bi njegov sin, na primjer, morao da šalje svog sina da brani Crnu Goru.

Komentarišući referendum u Makedoniji, ambasadorka je na konferenciji za novinare u Briselu uoči početka dvodnevnog sastanka ministara odbrane istakla da SAD podržavaju politiku otvorenih vrata, tj. prijem novih članica.

Ambasadorka je kazala da su SAD svjesne ruskog uticaja na zapadnom Balkanu.

„Stalno smo svjesni štetnog uticaja Rusije na zapadnom Balkanu,“ kazala je Bejli Hačison na pitanje kako ishod makedonskog referenduma može uticati na situaciju na Balkanu, posebno u kontekstu ruskog uticaja nakon makedonskog i slučaja uticaja u Crnoj GOri.

Sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO trajaće dva dana.

Crnogorsku delegaciju predvodiće ministar odbrane Predrag Bošković.

Crna Gora je postala članica NATO 5. juna prošle godine.

Bonus video: