Alfa centar: Građani se oslobađaju straha da iznesu svoj stav o NATO

“Posljednji rezultati koji pokazuju da skoro polovina crnogorskih građana podržava članstvo u Alijansi, podudaraju se sa analizama koje vršimo u ALFA Centru”, kaže se u reagovanju te NVO
65 pregleda 17 komentar(a)
Crna Gora i NATO, Foto: Vlada Crne Gore
Crna Gora i NATO, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 28.07.2015. 15:52h

Rast podrske članstvu Crne Gore u NATO-u većim dijelom je posljedica oslobađanja građana od straha da iznesu svoj stav, bez obzira koliko se razlikovao od većinskog, smatraju u nevladinoj organizaciji (NVO) Alfa centar.

Istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava pokazalo je da članstvo Crne Gore u NATO-u podržava 36,6 odsto građana, a da je broj onih koji su za i protiv integracije države u Alijansu izjednačen.

Iz Alfa centra su kazali da sa velikom pažnjom u posljednjih devet godina prate svako istraživanje koje se odnosi na podršku javnosti integracijama u NATO.

“Posljednji rezultati koji pokazuju da skoro polovina crnogorskih građana podržava članstvo u Alijansi, podudaraju se sa analizama koje vršimo u ALFA Centru”, kaže se u reagovanju te NVO.

U Alfa centru smatraju da je rast podrške manjim dijelom posljedica boljeg poznavanja i razumijevanja atlantskih integracija.

“A većim dijelom se bazira na oslobađanju građana od straha da iznesu svoj stav, bez obzira koliko se razlikovao od drugacijeg, većinskog”, ocijenili su iz te NVO.

Prema njihovim riječima, u atmosferi pojačane kampanje, podrške većeg broja struktura i samih građana, potreba za konačno stabilnim okruzenjem se jasno prepoznaje.

“I sve vise građana ne želi da se ova prilika propusti”, dodaje se u reagovanju Alfa centra.

Bonus video: