Marković: Crna Gora voljna i spremna za članstvo u EU

“Crna Gora je posvećena daljim koracima u procesu integracija, prije svega otvaranju preostala dva poglavlja, i nadamo se da ćemo otvoriti poglavlje 27 tokom austrijskog predsjedavanja Savjetom”, kazao je Marković
0 komentar(a)
Duško Marković, Sebastijan Kurc, Foto: Gov.me
Duško Marković, Sebastijan Kurc, Foto: Gov.me
Ažurirano: 25.10.2018. 13:13h

Crna Gora je voljna i spremna da u skoroj budućnosti preuzme obaveze iz članstva u Evropskoj uniji (EU), poručio je premijer Duško Marković nakon razgovora sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Marković je na konferenciji za novinare u Budvi kazao da je posjeta Kurca potvrda dobrih bilateralnih odnosa, ali i pažnje Austrije kao zemlje predsjedavajuće Savjetom EU prema Crnoj Gori.

On je zahvalio Austriji što pored ozbiljnih pitanja, koja su na agendi Savjeta EU, pitanje proširenja i Zapadnog Balkana drži visoko na svojoj agendi.

“Zahvaljujući procesu evropskih integracija i Berlinskom procesu, ekonomska i evropska perspektiva regiona je bolja nego ikada u posljednjih 30 godina”, kazao je Marković.

Kako je naveo, austrijski kancelar razumije da je važno održati živom evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, i da je proces pridruživanja objektivan i zasnovan na individualnom vrednovanju rezultata zemalja kandidata.

“Crna Gora je posvećena daljim koracima u procesu integracija, prije svega otvaranju preostala dva poglavlja, i nadamo se da ćemo otvoriti poglavlje 27 tokom austrijskog predsjedavanja Savjetom”, kazao je Marković.

On je istakao da je Crnoj Gori važno ispunjenje privremenih mjerila i dobijanje završnih za poglavlja 23 i 24, kao i proces zatvaranja poglavlja.

“Ovo su sve birokratske procedure, ali i mnogo više od toga – svjedoče o realnom i suštinskom napretku zemlje, a u to se mogao uvjeriti i kancelar tokom boravka ovdje”, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, kontinuirani napredak u oblasti vladavine prava, ekonomski rast i makroekonomska stabilnost govore o tome da je Crna Gora voljna i spremna da u skoroj budućnosti preuzme obaveze iz članstva u EU.

“Mi želimo da zemlje članice u to budu potpuno uvjerene i sigurne da ćemo biti spremna članica koja neće unijeti probleme, već spremnost da se zajedno sa ostalima bori za vrijednosti Unije”, poručio je Marković.

Kurc je ponovio da Crna Gora i Austrija imaju jake i dobre međusobne odnose.

„Imamo jake ekonomske, političke i kulturne veze i srećan sam što Crnu Goru vidim kao jakog austrijskog partnera“, naveo je Kurc.

Prema njegovim riječima, Austrija snažno podržava Crnu Goru i ostale države regiona na putu ka EU.

"EU će biti kompletna tek kada države Zapadnog Balkana budu dio nje", ponovio je Kurc.

Kako je rekao, tokom šestomjesečnog predsjedavanja Austrije Savjetom Evrope, ta država je uložila napor da podrži Crnu Goru.

"Iskorističemo svoje predsjedavanje Savjetom da vas podržimo. Uvjeravam vas da ćemo uvijek jako podržavati vaš put ka EU", poručio je Kurc.

Govoreći o problemu migracija, on je rekao da su 2015. i 2016. godina bile veoma teške za mnoge države EU.

“Države Zapadnog Balkana pomogle su nam da osiguramo naše granice i da usporimo nelegalne migracije ka EU. Očekujemo da i dalje budu naši partneri i da zajedno radimo na tome da spriječimo nelegalne migracije”, zaključio je Kurc.

Bonus video: