Pejanović Đurišić: Članstvo Crne Gore u NATO značajno za region

Ona je danas razgovarala sa novoimenovanim izaslanikom odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori potpukovnikom Majklom Tarkvintom i odlazećim izaslanikom odbrane potpukovnikom Darenom Evansom
99 pregleda 17 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Gov.me
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.07.2015. 16:04h

Crna Gora će nastaviti da ispunjava obaveze iz evropske i evroatlantske agende kako bi, uz podršku partnera, stvorila uslove za dobijanje poziva za članstvo do kraja godine, poručila je ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić.

Ona je danas razgovarala sa novoimenovanim izaslanikom odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori potpukovnikom Majklom Tarkvintom i odlazećim izaslanikom odbrane potpukovnikom Darenom Evansom.

Sastanku je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, prisustvovala i ambasadorka SAD-a Margaret En Uehara.

“Crna Gora će nastaviti posvećeno da ispunjava obaveze iz evropske i evroatlantske agende i u skladu sa ostvarenim progresom, uz očekivanu podršku partnera, stvoriti uslove za dobijanje poziva za članstvo u Alijansi do kraja godine, što je od velikog značaja za dalje unaprjeđenje stabilnosti i ukupnog razvoja u regionu”, poručila je Pejanović-Đurišić.

Ona se zahvalila na izuzetnoj pomoći i podršci SAD-u u sprovođenju reforma u oblasti odbrane i bezbjednosti.

“Crna Gora i SAD izgradile su snažno partnerstvo, koje u velikoj mjeri doprinosi ostvarivanju strateških ciljeva Crne Gore i demokratskom razvoju crnogorskog društva”, ocijenila je Pejanović-Đurišić.

Ona je informisala sagovornike o dosadašnjem toku intenziviranog i fokusiranog dijaloga, kao i o dinamičnom sprovođenju aktivnosti na povećanju javne podrške članstvu u NATO.

Margaret En Uehara istakla je da SAD snažno podržavaju Crnu Goru u ostvarivanju najznačajnijeg spoljnopolitičkog cilja – punopravnog članstva u NATO.

“SAD veoma cijene predanost Crne Gore implementaciji reformskog procesa i ispunjavanju svih kriterijuma za uspješno okončanje integracionog procesa”, kazala je Uehara.

Prema njenim riječima, SAD će nastaviti sa intenzivnom saradnjom kako bi Crna Gora savladala preostale izazove na evroatlantskom putu.

“Tarkvinto je spreman da tokom mandata posvećeno radi na unaprjeđenju saradnje u oblasti odbrane, kao i na njegovanju prijateljskog i partnerskog odnosa Crne Gore i SAD”, navodi se u saopštenju.

Evans se zahvalio na odličnoj saradnji sa Ministarstvom odbrane Crne Gore i izrazio zadovoljstvo ostvarenim napretkom Crne Gore na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

On je, kako se navodi, uvjeren da će do kraja godine Crna Gora dobiti poziv za članstvo, što će doprinijeti jačanju stabilnosti zapadnog Balkana.

Tarkvinto i Evans sastali su se i sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane Ivanom Mašulovićem i načelnikom GŠ Vojske Crne Gore admiralom Draganom Samardžićem.

Bonus video: