Dužni do guše, a plaćali državni koktel u "Hajatu"

U MVPEI nemaju podatke o iznosima kojima su donatori pomogli proslavu Dana državnosti
59 pregleda 23 komentar(a)
Lazar Rađenović, Zoran Srzentić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Lazar Rađenović, Zoran Srzentić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.07.2015. 05:27h

Opštine Budva, Bar i Podgorica finansirale su glamuroznu proslavu Dana državnosti u Beogradu, iako spadaju u najzaduženije opštine u Crnoj Gori.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija, Budva je najzaduženija Opština u Crnoj Gori i duguje 107 miliona eura, što je oko dva i po puta više od njenog ovogodišnjeg budžeta koji je 41 milion.

Prema podacima ministarstva, koji su ranije objavili mediji, Opština na čijem je čelu Lazar Rađenović 58 miliona duguje samo za izgradnju sistema za tretman otpadnih voda.

Tada je objavljeno i da Opština Podgorica duguje 26 miliona, dok Bar kojim upravlja Zoran Srzentić ima dug od 18,79 miliona.

Proslava 13. jula organizovana je u ambasadama u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Kosovu, Argentini, Belgiji i Francuskoj, ali u Ministarstvu vanjskih poslova (MVPEI) nijesu odgovorili koliko su iznosili pojedinačni troškovi proslava. U tom Vladinom resoru tvrde da su sponzori na različite načine pomagali organizaciju proslava.

“Naša diplomatsko-konzularna predstavništva su organizovala proslavu Dana državnosti uz podršku donatora. Imajući u vidu da se radilo o donacijama kompanija i pojedinaca u proizvodima, uslugama i slično ne raspolažemo sa podacima o vrijednosti tih donacija”, navode u Vladinom resoru.

U ministarstvu navode da su opštine Bar, Podgorica i Budva pomogle organizaciju proslave 13. jula u Beogradu, ističući da su svečanost pomogli i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, Reginalni vodovod Crnogorsko primorje i Atlas grupa.

U ministarstvu koje vodi Igor Lukšić ističu i da su svečanosti u svim diplomatskim predstavništvima pomogle crnogorske kompanije “Plantaže” i “Franca”, ne precizirajući da li su uplaćivali novac ili davali svoje proizvode. Ambasador u Beogradu Branislav Mićunović organizovao je prijem u Kristalnoj dvorani beogradskog hotela “Hajat” gdje je, između ostalih, ugostio patrijarha Irineja, predsjednicu

Skupštine Srbije Maju Gojković, ministre Nebojšu Stefanovića, Nikolu Selakovića, Aleksandra Antića, Ivana Tasovca kao i brojne predstavnike diplomatskog kora, kulturnog i javnog života. Prema cjenovniku u elitnom beogradskom hotelu, ponuda pića, u zavisnosti od proizvođača, kreće se od sedam do 12 eura po osobi, dok ketering košta od 18 do 25 eura po zvanici

Mugoši pomogle slovenačke kompanije i Izet Rastoder

U ministarstvu navode da su proslavu Dana državnosti u Ljubljani, osim kompanija “Plantaže” i “Franca”, pomogle i slovenačke kompanije „Merkator“ i „Petrol“.

U tom Vladinom resoru navode da je proslavu 13. jula pomogao i slovenački biznismen porijeklom iz Petnjice Izet Rastoder, jedan od najvećih svjetskih trgovaca bananama. Ambasador u Sloveniji

Miomir Mugoša proslavio je Dan državnosti u društvu nekoliko stotina zvanica u Kristalnoj dvorani Grand hotela “Union” u Ljubljani. Prema cjenovniku tog elitinog hotela posluženje se na prijemima naplaćuje 30 eura po gostu, a piće je 20 eura.

Bonus video: