Šabović: Ako ne vrate ministarska mjesta, otvaramo pitanje povjerenja Vladi

On smatra da SDP ne bi trebalo da ostane u Vladi, ukoliko ovaj zahtjev ne bude ispunjen, jer bi to značilo da premijer Milo Đukanović ne poštuje koalicioni sporazum DPS-a i SDP-a iz 2012. godine
55 pregleda 29 komentar(a)
Džavid Šabović, Foto: Savo Prelević
Džavid Šabović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.07.2015. 17:40h

Socijaldemokratska partija će naredne sedmice i zvanično zatražiti da joj se, vrate ministarska mjesta u Vladi koja sada pokriva bivši kadar SDP-a, odnosno Vujica Lazović i Ivan Brajović. To je TV Vijesti potvrdio poslanik SDP-a Džavid Šabović.

On smatra da SDP ne bi trebalo da ostane u Vladi, ukoliko ovaj zahtjev ne bude ispunjen, jer bi to značilo da premijer Milo Đukanović ne poštuje koalicioni sporazum DPS-a i SDP-a iz 2012. godine. Šabović poručuje da bi onda trebalo otvoriti pitanje povjerenja Vladi, ali se plaši da može biti kasno.

Gotovo mjesec čekali su iz SDP-a da im bivše kolege vrate mandate u Vladi. Sada, izvjesno je, partija će preduzeti konkretne korake.

"Predsjedništvo je sjutra u 14 sati, vjerovatno ćemo tad uraditi ono što je trebalo do sad da uradimo, a Glavni Odbor će biti sigurno do kraja mjeseca jula. Razmišljanje naše je i pravo da tražimo da nam se vrati ono sto je naše. Svi su ministarski mandati pripali SDP-u, ne postoji valjda nezavisni klub ministara, kao što u Skupštini postoji poslanika", kazao je Šabović.

Ukoliko premijer Milo Đukanović ne odgovori na zahtjev SDP-a, to bi, kaže Šabović, znacilo da se ne poštuje koalicioni sporazum iz 2012. Za Šabovica, to bi znacilo i da SDP nema više sta da trazi u takvoj Vladi i koliciji. Zato, uz naglasak da iznosi licni stav, smatra da bi jedino logicno bilo da se u tom slučaju pokrene pitanje povjerenja Vladi.

"U svim državama to je normalno korak koji slijedi, ako ne prihvate naš legitimni zahtjev da nam vrate naše ministarske funkcije. Pretpostavljam da je DPS sa ovim odugovlacenjem, a mozda smo i mi krivi što to nijesmo na vrijeme tražili, uspio da nađe nekog ko ne bi podržao naš zahtjev za glasanje o nepovjerenju, jer u našem crnogorskom parlamantu je kao na Gintaš pijaci – ko daje više", kazao je Šabović.

Dan je objavio da će SDP tražiti tri mjesta u Vladi – potpredsjednika i ministre saobraćaja i za informaciono društvo, koje sada pokrivaju bivši SDP-ovci, Ivan Brajović I Vujica Lazović. Šabovic ne želi da otkriva koga ce predložiti za funkcije.

"To partija odlučuje koje ćemo ljude za ministarske mandate, imamo sijaset kadrova, raznoraznih profila koji mogu da odgovore svakom pozivu plus imamo kandidate za ministre - ohoho" poručio je Šabović.

Šabović ponavlja i da nije utemeljena premijerova priča da bivši SDP-ov kadar u Vladi crpi legitimitet sa poslaničke liste. On pita šta bi bilo da nijesu bili na listi, ili šta je onda sa četiri nova ministra u Vladi koja takođe nijesu bila na izbornim listama.

Bonus video: