Demos: Završni čin u lutkarskom pozorištu, u glavnoj ulozi Vujanović

"Nije u pitanju samo poslednji skandal dodjele crnogorskog državnog odlikovanja politički podobnom javnom laskavcu DPS-a, već se radi o stvorenom sistemu privatno–interesnih kriterijuma van kontrole javnosti", kazali su iz Demosa
64 pregleda 15 komentar(a)
Demos, Demos logo
Demos, Demos logo
Ažurirano: 26.07.2015. 11:54h

Pored već ofiranih skandala međunarodnih razmjera o dodjeljivanju crnogorskog državljanstva osobama sa međunarodnih potjernica, ovdašnja javnost je ovih dana imala priliku da se upozna sa još jednom, najblaže rečeno, državnom neozbiljnošću vladajuće elite, saopšteno je iz Demosa.

"Broj i spisak državnih odlikovanja koja su dodijeljivana osobama iz inostranstva govore o rekordno brzom degradiranju ove po definiciji ozbiljne oblasti po kojoj se mjeri i dostojanstvo neke zemlje. Nije u pitanju samo poslednji skandal dodjele crnogorskog državnog odlikovanja politički podobnom javnom laskavcu DPS-a, već se radi o stvorenom sistemu privatno–interesnih kriterijuma van kontrole javnosti. Zato nije čudno da su se poslednjih dana pojavile utemljene javne kritike o dodjeli državnih odlikovanja bez ozbiljnih i uravnoteženih državnih kriterijuma", navodi se u saopštenju partije na čijem se čelu nalaz Miodrag Lekić.

Dodaje se da je vrlo je problematična dodjela ordena diplomatama, struktura zemalja iz kojih ima najviše odlikovanih.

"Da ne govorimo o tome da je u pitanju isto državno mjesto sa kojeg se dijeli ordenje diplomatama i odlučuje koga od nepodobnih diplomata tretirati u prostakluku kontrolisanih tabloida. Pada u oči i da se u svim javnim reagovanjima s pravom i odobravanjem ističe i dodijela visokog državnog priznanja crnogorskim vatrpolisitma koji su 2008. postali šampioni Evrope", kazali su iz Demosa.

Demos tvrdi da ni ovaj čin nije prošao bez sijenki, odnosno kako objašnjavaju, neke vrste tajkunskog poravnjavanja vrha vlasti i njihovog strateškog investicionog partnera, a čemu su najmanje doprinijeli sami vaterpolisti.

"Naime, u dva dana jula 2008. bivši predsjednik Filip Vujanović i predsjednik Miraks grupe Rus Sergej Polonski su dodjelili nagrade vaterpolisitma. Vujanović je nagradio vaterpoliste Ordenom crnogorske zastave prvog stepena, a Polonski investitor bez dozvole projekta Zavale se opredijelio za 150 hiljada eura. Poslije mnogih potjernica danas je Polonski sproveden u svoju zemlju i predmet je sudsko-kriminalističke obrada", kazali su iz Demosa.

Oni tvrde da su "dvije priče o nagradama u dva dana, Vujanovićeva na Cetinju i Polonskog na Rtu Zavala, nažalost jedna priča".

"Neka građani zaključe o ovom svođenju računa, u suštini nekom tajkunskom poravnjavanju u formi državnolikih elemenata. Završni čin u lutkarkom pozorištu, u kome već uigrani Vujanović dobija glavne uloge, nije glavna manifestacija ove tugaljive, paradržavne priče. Problem je da je i ovo tajkunsko partnerstvo bilo manifestacija degradiranja visokog odlikovanja koji su vaterpolisiti zasluženo dobili. Govorimo o nespornom odlikovanju, možemo samo zamisliti što se sve krije iza interesne radionice domaće državne elite van kontrole društva, javnosti, nažalost dobrim dijelom van domašaja pravosudnih institucija", zaključili su iz Demosa.

Bonus video: