Prioritet ANB-a da bude praćenje aktivnosti kriminalnih grupa

Članovi Odbora smatraju neophodnim nastavak praćenja bezbjednosnog fenomena islamskog vjerskog ekstremizma i radikalizma u svijetlu aktivnosti terorističke organizacije takozvane Islamske države
2 komentar(a)
Odbor za bezbjednost, Foto: Savo Prelević
Odbor za bezbjednost, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.07.2015. 08:39h

Odbor za bezbjednost i odbranu zatražio je da jedan od prioriteta Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) bude praćenje aktivnosti organizovanih kriminalnih grupa, posebno imajući u vidu njihovu društvenu opasnost.

To se navodi u zaključcima Odbora, dostavljenim parlamentu, povodom razmatranja izvještaja o radu ANB u prošloj godini.

Članovi Odbora smatraju neophodnim nastavak praćenja bezbjednosnog fenomena islamskog vjerskog ekstremizma i radikalizma u svijetlu aktivnosti terorističke organizacije takozvane Islamske države (ISIL).

“To podrazumijeva operativni angažman, intenzivnu saradnju sa regionalnim partnerskim službamaa, sprovođenje zajedničkih operacija, preduzimanje drugih aktivnosti državnih organa, saglasno propisima koji regulišu tu oblast”, kaže se u zaključcima.

Ocijenjeno je da posebnu pažnju treba posvetiti pitanju sajber rizika, posebno onih koje odlikuju visok nivo informatičkog znanja i rasprostranjena struktura.

“Zato je neophodno blagovremeno planirati budžetska sredstva radi obezbjeđenja kontinuirane edukacije, snaženja ove organizacione jedinice i osavremenjivanja sistema, čime bi bile obezbijeđene pretpostavke za postizanje dobrih rezultate i podizanje nivoa informatičke i sveukupne bezbjednosti”, navodi se u zaključcima.

Članovi Odbora pozdravili su okončanje implementacije nove organizacione strukture ANB kojom je značajna pažnja usmjerena na transnacionalne bezbjednosne prijetnje, a dio resursa opredijeljen za pitanja sajber i ekonomske bezbjednosti.

Bonus video: