Poslanici naredne sedmice o odboru koji bi pratio primjenu izbornih zakona

"Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja nema nikakvog značaja nema ako se ne formira ovaj odbor koji će morati puno da radi u predizbornom procesu“, rekla je Vuksanović
1 komentar(a)
Draginja Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Draginja Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.07.2015. 11:28h

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović očekuje da će poslanici naredne sedmice razmatrati njen predlog za formiranje odbora koji će pratiti primjenu izbornih zakona, ocjenjujući da bi to tijelo trebalo da počne sa radom od septembra.

Vuksanović je predala u skupštinsku proceduru predlog odluke o formiranju odbora koji će pratiti primjenu izbornih zakona u postupku izbornih procesa, koji bi, prema predloženom rješenju, imao 14 članova, po sedam iz opozicije i vlasti.

„Predlog se već nalazi na dnevnom redu Skupštine i pretpostavljam da ćemo tu tačku dnevnog reda stići da odradimo do kraja mjeseca“, rekla je Vuksanović agenciji MINA.

Ona je, kako je kazala, zadovoljna što je njen predlog na sjednici skupštinskog Zakonodavnog odbora prošao sa osam glasova, jer su sve kolege izrazile spremnost da se o tome raspravlja u Skupštini.

„Jer Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja nema nikakvog značaja nema ako se ne formira ovaj odbor koji će morati puno da radi u predizbornom procesu“, rekla je Vuksanović.

Kako je kazala, suština rada odbora nije samo u radu uoči i u toku izbora.

„Rad odbora treba da počne od septembra, kako bi se pripremila strategija rada odbora i onda dalje da se radi korak po korak, kako bi sve bilo spremno pred same izbore, kako bi odbor vršio svoju svrhu u punom kapacitetu i nakon izbora“, rekla je Vuksanović.

Ona vjeruje da će Kolegijum predsjednika Skupštine postići dogovor, kao i na plenumu, a koji nije postignut, oko toga ko će predsjedavati odboru – da li neko iz vlasti ili opozicije ili će biti model kopredsjedavanja.

„Za mene je prihvatljivo svako rješenje, jer to je samo još jedna prepreka koja je ostala da se ovaj proces okonča do kraja“, rekla je Vuksanović.

Ona smatra da je model o po sedam članova iz vlasti i opozicije prihvatljiv kolegama. „S tim što mislim da je bilo zalaganja da, onaj ko je predsjedavajući, da to bude zlatan glas“.

Vuksanović je poručila da treba vidjeti sve opcije i dogovoriti izmjene. „Jer vjerujem da je svakom u interesu da se sprovedu izbori koji će biti u skladu sa demokratskim kapacitetom“.

Bonus video: