Neosnovan status imigranata iz Crne Gore u Njemačkoj

„Poseban impuls snaženju integracionih procesa na Balkanu daje berlinski proces, u čijem su fokusu aktivnosti na ekonomskom snaženju regiona, njegovom međusobnom povezivanju i povezivanju sa državama EU“, rekao je Đukanović
4 komentar(a)
Dejvid Mekalister, Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Dejvid Mekalister, Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 23.07.2015. 18:56h

Poseban impuls snaženju integracionih procesa na Balkanu daje berlinski proces, u čijem su fokusu aktivnosti na ekonomskom snaženju regiona, njegovom međusobnom povezivanju i povezivanju sa državama Evropske unije (EU), kazao je premijer Crne Gore, Milo Đukanović.

On se danas sastao sa poslanikom Evropskog parlamenta iz njemačke Hrišćansko-demokratske unije, Dejvidom Mekalisterom.

Đukanović je zahvalio na njemačkoj politici podrške Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana i kontinuiranoj posvećenosti njegovoj integraciji.

„Poseban impuls snaženju integracionih procesa na Balkanu daje berlinski proces, u čijem su fokusu aktivnosti na ekonomskom snaženju regiona, njegovom međusobnom povezivanju i povezivanju sa državama EU“, rekao je Đukanović.

Premijer se, kako se navodi, osvrnuo i na snažnu podršku Njemačke evropskoj i evro-atlantskoj agendi Crne Gore, cijeneći je izuzetno značajnom, kao i na podršku u prevazilaženju višedecenijskog zaostajanja kroz razvojnu pomoć, izrazivši zadovoljstvo što je Crna Gora u prilici da tu saradnju pretoči u partnersku.

Mekalister je, kako se navodi, ohrabrio dalji napredak Crne Gore i postignuća koja snaže crnogorsko društvo i obezbjeđuju viši životni standard njenih građana.

U saopštenju se navodi da su sagovornici razmijenili mišljenja i o aktuelnim prilikama u regionu i problemu pojačane migracije iz svih država regiona, kao i iz Crne Gore.

„Ocijenjeno je da je jedan od glavnih razloga za migraciju pojačana propaganda onih koji to rade iz ekonomskih i drugih razloga lične koristi“, kaže se u saopštenju.

Mekalister je kazao da je to tema koja je u njemačkom javnom mnenju u posljednje vrijeme jedna od najintrigantnijih, zbog čega se, kako je dodao, ubrzano radi na donošenju zakonskih mjera po kojima će svi takvi slučajevi biti vraćeni.

„Unapređenju situacije, kako je naglašeno, doprinijeće i odluka da se Crna Gora, po njemačkom zakonu, klasifikuje kao država sigurnog porijekla. Takođe je dogovoreno da se zajedno sa njemačkom ambasadom povede kampanja sa ciljem detaljnog informisanja građana o tome“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: