Crna Gora ostvarila vidljive rezultate

Đukanović je zahvalio ministrima na iskazanoj spremnosti da pomognu Crnoj Gori u daljem savladavanju izazova na putu integracija i pozitivnim ocjenama o napretku države
0 komentar(a)
Bogdan Auresku, Peter Sijarto, Gžegož Shetina, Foto: Skupština.me
Bogdan Auresku, Peter Sijarto, Gžegož Shetina, Foto: Skupština.me
Ažurirano: 23.07.2015. 18:44h

Rezultati koje je Crna Gora ostvarila na evroatlantskom putu vidljivi su i ohrabruju nastavak tih procesa, ocijenili su ministri vanjskih poslova Mađarske, Rumunije i Poljske, Peter Sijarta, Bogdana Aurescu i Gžegoža Shetina.

Njih je danas primio predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić u okviru zvanične posjete ministara Crnoj Gori.

“Ministri vanjskih poslova Mađarske, Rumunije i Poljske su istakli da su rezultati koje je naša države ostvarila na evroatlantskom putu vidljivi, te da oni ohrabruju dalji kontinuitet tih procesa”, saopšteno je iz Krivokapićevog kabineta.

Kako se navodi, ocijenjeno je da će Crna Gora imati podršku u aktivnostima koje za rezultat imaju dostizanje zajedničkih vrijednosti država članica Alijanse.

“Sagovornici su istakli da su pred Crnom Gorom mjeseci koji trebaju biti iskorišćeni za dalji nastavak ispunjenja obaveza iz evro-atlantske agende u susret Ministarskom sastanku u decembru”, navodi se u saopštenju.

Krivokapić je istakao da parlament posvećeno ispunjava obaveze, posebno u dijelu usvajanja i izmjena zakona koji vode ka jačanju vladavine prava i snaženju demokratije i institucija.

“Dijalog u parlamentu oko pitanja koja su vanjsko-politički prioritet države, kao što je članstvo u NATO, je osnova za konstruktivno vođenje procesa i Skupština Crne Gore jasno pokazuje svoj kapacitet u tom smislu”, kazao je Krivokapić.

On je dodao da je Crna Gora svjesna svojih obaveza i vrlo posvećeno im pristupa.

“Obaveze na putu ka članstvu u NATO su koraci koji dovode Crnu Goru u zajednicu koja baštini vrijednosti vladavine prava, demokratije, snažnih institucija – svega što državu čini stabilnijom i perspektivnijom za njene građane, kao i za investitore”, poručio je Krivokapić.

Na sastanku je ocijenjeno da Crna Gora daje značajan doprinos regionalnoj saradnji, stabilnosti i bezbjednosti i da učešće crnogorske vojske u zajedničkim misijama dokazuje posvećenost miru, stabilnosti, kao i partnerski odnos.

Napredak preporučuje Crnu Goru za poziv u NATO

Crna Gora je ostvarila vidljive rezultate u sprovođenju reformi i ukupan napredak koji je preporučuje da do kraja godine dobije poziv za članstvo u NATO, ocijenili su šefovi diplomatija Poljske, Rumunije i Mađarske u razgovoru sa premijerom Milom Đukanovićem.

„Iskazujući zadovoljstvo posjetom visoke delegacije, predsjednik Vlade je zahvalio ministrima na kontinuiranoj podršci njihovih zemalja Crnoj Gori i regionu na evropskom putu. Ukazao je na razvojni put Crne Gore od obnove nezavisnosti i posvećenost reformama značajnim za ekonomski i ukupni napredak države i njenih građana“, saopšteno je iz Vlade.

On se, kako se navodi, osvrnuo i na aktuelne procese infrastrukturnog povezivanja regiona, podržane od zemalja članica Evropske unije, kao puta za savladavanje višedecenijskog zaostajanja i punu integraciju regiona u zajednicu evropskih naroda.

„Đukanović je posebno podvukao posvećenost Vlade ostvarivanju, u ovom trenutku, najznačajnijeg spoljnopolitičkog prioriteta – članstva Crne Gore u NATO, važnog za dalji napredak države i ukupnu stabilnost regiona“, dodaje se u saopštenju.

Ministar vanjskih poslova Rumunije čestitao je Crnoj Gori na ostvarenim rezultatima u kratkom periodu i naglasio da je Crna Gora danas dobar model izgradnje države i društva prema demokratskim standardima, u komplikovanom i još uvijek nestabilnom regionu.

„Iskazao je i uvjerenje Rumunije u spremnost Crne Gore da postane članica NATO-a, koji je garant stabilnosti, prosperiteta i višeg životnog standarda za svaku državu – članicu tog saveza“, navodi se u saopštenju Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Poljski šef diplomatije kazao je da je Crna Gora na pravom putu, navodeći da je uvjeren da će na narednom samitu NATO-a u Varšavi imati status države članice, zbog čega može računati na dalju podršku njegove države, kako u procesu integracija, tako i kroz jačanje ekonomske saradnje dvije države.

„S predsjednikom Đukanovićem razgovarao je i ministar vanjskih poslova Mađarske, kontakt države Crne Gore za NATO, koji je ocijenio da je Crna Gora spremna za pozivnicu u decembru, ističući uspjeh naše države u dostizanju ekonomskog razvoja, vladavini prava, odbrani i bezbjednosti“, navedeno je u saopštenju.

Đukanović je zahvalio ministrima na iskazanoj spremnosti da pomognu Crnoj Gori u daljem savladavanju izazova na putu integracija i pozitivnim ocjenama o napretku države.

„Još jednom je podsjetio na značaj reformi i integracionih procesa u interesu dobra crnogorskih građana i progresa u svim oblastima“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: