Lukšić: Više građana bi glasalo za članstvo u NATO

Prema njegovim riječima, nakon što je postalo izvjesno da do poziva na samitu u Velsu neće doći opala je podrška javnosti , o čemu su građani informisani
52 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.07.2015. 11:31h

U Crnoj Gori broj protivnika članstvu u Alijansi nije mali, ali istraživanja iz februara prošle i marta ove godine pokazala su da bi, u slučaju referenduma, više građana glasalo za članstvo u NATO, ocijenio je šef crnogorske diplomnatije Igor Lukšić.

On je to kazao u parlametnu odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Demokratskg fronta Predraga Bulatovića vezano za rezultate istraživanja koja se sprovode o podršci građana članstvu u NATO.

Lukšić je kazao je da su za potrebe istraživanja angažovne agencije Damar i Ipsos.

„Broj onih koji se protive članstvu u Alijansi nije mali, ali nekoliko iistraživanja agencije Ipsos, sprovedenih još u februaru prošle i u martu ove godine, pokazala su da bi u slučaju referenduma za članstvo u NATO više građana glasalo za“, naveo je Lukšić.

On je dodao, da su istraživanje Ipsosa rađena krajem prošle i početkom ove godine pokazala da je došlo do povećanja podrške za učlanjenje Crne Gore u NATO.

Lukšić je rekao da je podrška porasla na 43 odsto, koliko je zabilježena u ferbuaru, kao i 46 odsto iz marta prošle godine.

„Istraživanje iz u juna ove godine pokazalo je da na pitanje Da li podržavate učlanjenje Crne Gore u NATO potvrdno je odgovorilo 41,6 odsto građana, a negativno 39,7 odsto, dok 18.7 odsto građana odgovorilo da ne zna“, pojasnio je Lukšić.

Prema njegovim riječima, nakon što je postalo izvjesno da do poziva na samitu u Velsu neće doći opala je podrška javnosti , o čemu su građani informisani.

„Najniža podrška evidentirana je u decembru prošle i januru ove godine kada je iznosila oko 32 odsto“, pojasnio je Lukšić.

On je kazao da je nakon intenziviranja aktivnosti na podizanju podrške javnosti, ona od februara porasla i iznosila je 37 osto , dok je u junu iznosila 41 osto, a to istraživanje je radila agencija Ipsos.

On je rekao da je taj trent potvrdilo istraživanje agencije Damar u junu ove godine, kada je zabilježeno da bi 44,2 odsto građana glasalo za članstvo Crne Gore u NATO, a 40,8 protiv, 15 odsto građana je neodlučno.

„Poslednje istraživanje kaže da, kada bi se referendum održao naredne nedelje, izlaznost bila između 75 i 80 odsto, a rezultat bi bio 50:50, pri čemu i dalje postoji jedan broj neopredeljenih. ali je očigledno da raste proj opredijeljenih“, ocijenio je Lukšić.

Njega, kako je naveo,posebno raduje trend rasta u jednom periodu prošle godine, a koji se opet bilježi ove godine.

„Činjenica da je podrška iznosila 46 odsto u tom tenutku daje osnov da vjerujemo da će nakon odluke o pozivu podrška porasti preko tog procenta“, poručio je Lukšić.

On je istakao da je dostizanje svih standarda vladavine prava jedan od važnih zadataka na putu NATO integracija, pri čemu je pitanje navodnih zahtjeva partnera iz Evropske unije i NATO za otvoranje novih istražnih procesa za istrage korupcije „samo špekulacija i ne može imati pravni ili pravosudni karakter“.

„Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija to ne može ni na koji način mjerodavno komentarisati“, naveo je Lukšić.

Bulatović, je kazao da se minstar raije pozvao na Odboru za evropske integracijena na podatke agencije Ipsos koji se tiču podrške partija za učlanjenje Crne Gore u Alijansu, a koji, kako je naveo,nijesu tačni.

„Ne znam da li je za potrebe Vlade rađeno i istraživanje podrške partija, što je neprihvatljivo i neshvatljivo“, ocijenio je Bulatović.

On je dodao da istraživanja javnog mnjenja, kada je u pitanju demokratska partija socijalista (DPS) služe za „pepariranje javnog mnjenja“.

Prema njegovim riječima, sva istraživanja koja Ipsos radi o podršci partija u funkciji su da se zloupotrijebi istražiavnje javnog mnjenja da bi članovi DPS-a zadržali svoje političke pozicije u vast.

Lukšić je pojasnio da je jedno Da li vi lično podržavate učlanjenje države u NATO, na koje je potvrdno odgovorilo 41,6 odsto građana, negativno 29,7 odsto, a ne znam 28,7 odsto građana, a drugo j pitanje kako bi glasali na referendumu gdje je 44,2 odsto građana za, 40.8 protiv članstva , a 15 odsto nedlučno.

Bonus video: