Pavlović pisao Uehari: Omogućite da na tlu SAD pogledamo dokumente o aferi Telekom

On je saopštio i da se Uehari obratio drugi put s namjerom da je upozna sa najnovijim stavom crnogorskog VDT-a, specijalnog tužioca i Vlade Crne Gore, kada je u pitanju dokumentacija američkog suda o aferi Telekom
9 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Koča Pavlović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.07.2015. 10:33h

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Koča Pavlović, tražio je od američkog ambasadora, Margaret En Uehare, da razmotri njegovu molbu da uvid u sudske spise iz afere Telekom, koji se nalaze u Njujorku, ostvari na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

On je, u pismu upućenom Uehari, tražio da se to omogući i poslaniku DF-a, Nebojši Medojeviću, koji je takođe od crnogorskog Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) tražio uvid u dokumentaciju koja je u vezi sa aferom Telekom stigla iz SAD-a.

„Dokumentacija u koju želimo da ostvarim uvid je vlasništvo vaše države, a Medojević i ja smo legalno izabrani predstavnici ovog naroda. Kako nam je zakonito pravo uvida u tu dokumentaciju ukinuto u srijedu, molim vas da razmotrite našu molbu da to pravo ostvarimo na teritoriji SAD-a“, naveo je Pavlović u pismu.

On je dodao da bi se na taj način njemu i Medojeviću omogućilo da ostvare ustavnu obavezu obavljanja parlamentarnog nadzora, koju im je u srijedu, kako tvrdi, nezakonito ukinuo novi specijalni tužilac, Milivoje Katnić. Katnić je objasnio da ne može da Pavloviću i Medojeviću dostavi materijal koji mu je, u okviru predmeta Telekom, dostavljen na mađarskom, engleskom i njemačkom jeziku, u skladu sa međunarodnom pravnom pomoći.

Pavlović je tražio od Uehare da, u komunikaciji sa nadležnim institucijama SAD-a, omogući njemu i Medojeviću uvid u predmetnu dokumentaciju na američkom tlu.

„Vjerujemo da će se više puta deklarisano i demonstrirano opredjeljenje administracije SAD-a, da konkretno pomogne u borbi protiv korupcije u Crnoj Gori, i da osnaži parlamentarni nadzor i podstakne povećanje transparentnosti rada državnih organa, i ovoga puta jasno demonstrirati u odgovoru na naš zahtjev“, naveo je Pavlović u pismu.

On je saopštio i da se Uehari obratio drugi put s namjerom da je upozna sa najnovijim stavom crnogorskog VDT-a, specijalnog tužioca i Vlade Crne Gore, kada je u pitanju dokumentacija američkog suda o aferi Telekom.

Pavlović je naveo da je potpredsjednik Vlade, Duško Marković, u srijedu u Skupštini, odgovarajući na njegovo poslaničko pitanje, saopštio pravno tumačenje i konačni stav Katnića u vezi sa dokumentacijom.

„Marković je taj stav snažno podržao tokom skupštinske rasprave“, kazao je Pavlović.

On je dodao da je sva dokumentacija u vezi sa aferom Telekom, koja je stigla iz SAD-a, postala dio predmeta u takozvanom tužilačkom izviđaju, odnosno fazi prije istrage.

„Zbog toga je, po pravnom tumačenju Katnića, sva ta dokumentacija apsolutno nedostupna poslanicima u Skupštini, pa i onima koji u skladu sa Zakonom o tajnim podacima imaju pravo pristupa svim podacima, bez obzira kojim su stepenom tajnosti klasifikovani“, rekao je Pavlović.

On je saopštio da se tim pravno neutemeljenim tumačenjem dokumentacija koju je američka administracija ustupila crnogorskim institucijama proglasila nedodirljivom i svrstala u kategoriju tajnosti koja, kao takva, ne postoji u zakonima Crne Gore.

„To je nezabilježeni primjer da se jedna pravosnažna presuda i prateći dokazi na osnovu kojih je ta presuda izrečena, proglašavaju tajnim, čak i više od toga - nedodirljivim, i to u drugoj državi. Pritom ih je upravo ta druga država tražila na uvid od SAD, posredstvom međunarodne pravne pomoći“, rekao je Pavlović.

On je naveo da, iako ne poznaje američki pravni sistem, vjeruje da su ti materijali u SAD javno dostupni, posebno s obzirom na činjenicu da bi ti spisi i presuda mogli poslužiti kao zakoniti osnov za izricanje neke nove presude u nekom sličnom sudskom sporu.

Pavlović je podsjetio da su on i Medojević od VDT-a tražili uvid u pristiglu dokumentaciju još 13. maja, o čemu je Uehara obaviještena u pismu upućenom 10. juna.

On je objasnio da je zahtjev za uvidom u originalnu dokumentaciju upućen vrhovnom državnom tužiocu, Ivici Stankoviću, prije nego što je imenovan specijalni tužilac i pokrenut takozvani tužilački izviđaj u slučaju Telekom.

„To je još jedan argument u prilog naše, sada već osnovane, sumnje da će u ovom osjetljivom slučaju, koji se direktno tiče članova vladajuće porodice, nadležne institucije učiniti sve kako bi spriječile poslanike da ostvare ustavnu obavezu obavljanja nadzorne uloge nad radom organa za sprovođenje zakona“, kazao je Pavlović.

Pavlović je, kako je podsjetio, član skupštinskog Odbora za antikorupciju, dok je Medojević član Odbora za bezbjednost i odbranu.

„Po tim osnovama obojica imamo zakonito pravo slobodnog pristupa svim dokumentima, nezavisno od stepena tajnosti kojim su dokumenti klasifikovani. Makar do srijede je tako bilo u našem pravnom sistemu“, naveo je Pavlović u pismu.

Istraga o privatizaciji Telekoma pokrenuta je krajem 2011. godine nakon što su američke vlasti saopštile da imaju dokaze o korupciji tokom privatizacije Telekoma. Vlasti SAD-a su utvrdile da je Magyar Telekom pri kupovini Telekoma podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura.

Bonus video: