Vulović: Dvije interesne grupe ili partije hoće silom da otmu luku Kotor

"Dozvolimo li da nam i luka otplovi prema Podgorici, onda ama bas ništa ne ostade Kotoru koji je oduvijek bio i biti će grad pomoraca koji su širom svijeta slavom kitili i Kotor i Boku"
6 komentar(a)
Luka Kotor, Foto: Siniša Luković
Luka Kotor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 23.07.2015. 09:23h

Davno je prošlo vrijeme kada se sa ponosom moglo kazati da živite i radite u Kotoru, jer sada samo neki žive, većina životari, a značajan broj njih se nalazi u stanju indukovane kome, koju su nam izazvali oni kojima najviše i odgovara da budemo u tom stanju, saopštio je Špiro Vulović, član Inicijativnog odbora Demokratske Crne Gore Kotor.

"Naravno da za svo to vrijeme oni beskurpulozno otimaju sve što im se prohtije. Da nema radnih mjesta, da su bukvalno sva preduzeća devastirana, da su kriminal, droga i sve vrste pošasti postali naša svakodnevica, i nije neka novost. Takvo nam je stanje u cijeloj državi, i na to smo se već navikli. Posljednjih dana vidimo kako se dvije interesne grupe, ili partije, kako hoćete, utrkuju da nadmudre jedna drugu i Kotoru silom otmu luku. Jedni pod plaštom privatizacije, a znamo što to znači u našim uslovima, a druga kao zaštitnik Kotora i luke se protivi privatizaciji, ali ne ni zbog Kotora, ni luke, ni građana Kotora, već samo zarad ličnih interesa", istakao je Vulović.

On je dodao da Kotor mora raspolagati lukom ali ne u privatnom vlašnistvu nekolicine nedodirljivih koji lukom upravljaju na taj način da pare troše bukvalno bez kontrole, a da grad od svoje luke nema gotovo nikakve koristi.

"Da ne pominjemo ulaganja u upravnu zgradu, i prihvatnu zgradu putnika, a da nemaju ni dvije bove gdje bi se kruzeri mogli vezati ili dva remorkera koji bi morali pratiti kruzere od Veriga ili Sv. Nedjelje do Kotora .Veoma je vidljivo da su privatni interesi ovdje,po ko zna koji put,stavljeni ispred drustvenih. Dozvolimo li da nam i luka otplovi prema Podgorici, onda ama bas ništa ne ostade Kotoru koji je oduvijek bio i biti će grad pomoraca koji su širom svijeta slavom kitili i Kotor i Boku, pomoraca koji teško i mukotrpno zarađuju svoj hleb i koji ne trebaju dozvoliti da o njihovoj i sudbinama njihovih porodica odlučuju nesposobni i korumpirani imaoci članskih karata pojedinih partija. Bio je Kotor i grad pomorstva, grad sa moćnom kompanijom, kompanijom koja je bila i ponos i lokomotiva razvoja i Kotora i Crne Gore. Bio i bojim se da neće biti do onog dana kada na odgovorna mjesta i u preduzećima i ministarstvima budu radili, a ne sjedali, odgovorni i školovani, umjesto političko, partijski, kumovsko, interesno podobnih", rekao je Vulović.

Po njegovim riječima, Crnogorska Plovidba je najbolji pokazatelj i neznanja i nestručnosti, koji se sasvim dobro uklapaju u čitav crnogorski poslovni ambijent.

"Prije svega osnovati dvije zasebne kompanije sa po dva broda, Crnogorska Plovidba i Barska plovidba, samo da bi se zaluđenom narodu pokazalo kako naša uspješna vlast može napraviti čudo i iz pepela prethodnih kompanija podići nove. Rezultat tog velikog i uspješnog posla je sledeći. Gubitak samo Crnogorske Plovidbe u prvom kvartalu ove godine 4,4 miliona dolara, akumulirani gubitak 9,1 milion dolara. Ukupna potraživanja od strane Eksim banke su 44,2 miliona dolara. Ovi sjajni rezultati su postignuti sa novim brodovima koje tek očekuju dokovanja i neophodna ulaganja u remonte, tj. značajnije troškove", kazao je Vulović.

On tvrdi da je iz svega ovoga lako vidjeti da su svi ti poslovi oko osnivanja kompanija bili samo u cilju dnevnopolitičkih i ličnih interesa, a na veliku štetu svih građana koji će konačno i vratiti sav dug kineskoj banci.

"Jedna pozitivna stvar koja bi donekle dugoročno mogla da bude korisna je ta da bi trebalo na tim brodovima ukrcavati maksimalan broj kadeta i asistenata stroja, koji inače veoma teško mogu doći do zaposlenja. Njihove plate ne bi posebno opteretile poslovanje kompanije a država i Kotor bi od njihovih kasnijih deviznih zarada na stranim kompanijama imao višestruke koristi. Kompaniju svakako pod ovim i ovakvim menadžmentom i vladinim ekspertima čeka sudbina Jugooceanije i Brodogradilišta, u kojem je ovih dana proglašen stečaj i pored, do juče odličnih poslovnih rezultata i uposlenosti. Radnici šutnuti na ulicu bez gotovo ikakvih prava, samo zarad nečijih, a zna se i čijih interesa", objasnio je Vulović.

On je kazao i da je šablon godinama isti, akteri takođe, samo se preduzeća mijenjaju.

"Našoj djeci ćemo morati objašnjavati zašto smo im ostavili veliko ništa, u stvari čak ni to, nego kredite koje ni oni za svoga života neće moći vratiti. Našoj djeci će ostati krediti, a njihovoj podebeli računi u stranim bankama, nama će ostati redovi za ljekove i medicinski tretman a njima mjesta u svjetski poznatim klinikama, naravno ko bude imao potrebe za time. Mi Kotorske Demokrate vidimo gdje ovo sve vodi, i nadamo se da ćemo zajedno sa vama uspjeti osujetiti lešinare da razgrabe i zadnje komade plijena", zaključio je Vulović.

Bonus video: